onsdag 23 december 2009

En del traditioner består..

Imorse tänkte jag att jag att jag skulle kolla en sak på datorn innan jag åkte till jobbet, så jag fixade en macka och satte mig vid datorn. När klockan rindge 5:08 var jag rätt överens om att det var tid och gå, så strax därpå stängde jag ner datorn, fixade mig i ordning, packade ner dagens frysrätt i väskan, tog på mig vinterskorna och gick till bussen. När klockan ringde 5:16 var jag nästan framme.

Men för att inte bryta alla morgonrutiner, drog jag igen takfönstret på bussen i alla fall.

Imorgon är jag i alla fall ledig, så till dess:

God Jul!

fredag 18 december 2009

Glögg och högfrekvent irritationsmoment

Teorin stämmer: vinterskor är varmare än sommarskor.

Igår var det såpass mycket snö ute att jag faktiskt drog på mig vinterkängorna. Jag hade ett viktigt ärende som inte kunde dröja längre - glöggen var slut! Så det fick bli en tur till Systembolaget. Lämnade se'n med 6 flaskor av Blossas vinglögg (räcker nog ända fram till julafton) och en box vin (ett vin som i mitt tycke smakade lite väl mycket alkohol, men det var ändå godkänt och med rätt mat kan det nog smaka riktigt bra).


Men nå'n glögg kan man ju inte dricka förrän man kommer hem igen. Just nu sitter man här bland ett flertal datorer, varav en av dem idag har fått för sig att tjuta med ett mycket högfrekvent och störande ljud (kanske runt 14000 Hz typ?) som jag blir fullständigt galen på. Vi provade att stänga ner datorn och båda mina kollegor tyckte att "Nu är ljudet borta" men det var det fan inte alls. Inte förrän man drog ut sladden försvann ljudhelvetet. Problemet är att den datorn måste vara igång (dygnet runt, dessutom) och så fort jag satte in sladden i datorn igen, kom ljudet tillbaka.

Så nu sitter man här med hörlurar i öronen (ingen musik, bara plug-ins för att åtminstone dämpa pipet). Det räcker inte helt, men det blir i alla fall liiite mer uthärdligt.


Nog för nu.

tisdag 15 december 2009

Erfarenheter och iaktagelser

"Erfarenhet är det som gör att du känner
igen ett misstag när du gör det på nytt."
Ett av mina favoritcitat, men jag minns inte vem som sa det. Oavsett passar det ganska bra in på min morgon. Jag hade nämligen lite tid över, och tänkte att jag kunde utnyttja den till att kolla en sak på datorn. Skulle ju inte ta så lång tid, så...

Alarmet går igång 5:00. (Redan? Jaja, det finns gott om tid kvar.)
Snoozeen påminner igen 5:08. (Oj då, dags att stänga av datorn och göra sig klar... ... snart.)
Strax därpå tar jag en titt på klockan på datorn. Opz, 5:15. Då blir det bråttom igen.

Stänger ner datorn, släcker lampan i rummet. Väskan är redan packad, håret ligger redan i något som med lite god vilja skulle kunna liknas vid en frisyr. Borsta tänderna - jodå, det ska man väl hinna med... lite grann. Skor? Tar en titt på, inte vinterskorna, utan höst- och vårskorna som jag inte använt under hösten... Och tar på mig sommarskorna. Slänger på mig jackan - vet att nycklar och plånbok ligger i den, så det behöver jag inte kolla. Upp med hissen och låser dörren samtidigt. Ha, 5:17 - en hel minut bättre än igår! Opz, klart mycker mer snö ute idag. Skulle kanske tagit andra skor. Skyndar bort till bussen och hinner med lite mariginal.

Tur att man inte behövde stressa idag heller.



Intressant iakttagelse:
Visste ni att när snö smälter så blir det till vatten? Jo, jag lovar! Så när man går runt med lågskor i snön, och skorna är klart varmare än 0 grader enligt herr Celcius, så är risken rätt stor att man blir blöt om fötterna. Kan vara nå't att tänka på...

Nog för mig.

måndag 14 december 2009

En upptäckt!

Lustigt..
När man känner att man har lite tid över på morgonen och bara tänker kolla en sak på datorn, tar det lätt betydligt mycket mer tid än man beräknat. Jag skulle ju bara kolla en sak. 5-10 minuter max, längre kan det ju inte ta. Ska ju iväg snart. Mmm, eller hur. När telefonen ringer 8 minuter över är det en signal som säger "Du har väl gjort dig klar nu, borstat tänderna och så, för nu bör du sätta på dig kläderna om du ska slippa springa till bussen". När den se'n ringer igen 16 över betyder det "Nu bör du vara utanför porten, eller i värsta fall i hissen på vägen ner, åtminstone". (Bussen går 18 över.)

Klockan blir fem.
(Jo, jag vet, jag ska göra mig klar. Ska bara kolla lite till, jag har tid än.)

Klockan blir 8 över.
(Ja, ja, alldeles strax. Nå'n minut hit eller dit..)

Klockan blir 16 över.
(Shit! *stänger av datorn* SHIT!! Måste göra nå'nting åt frisyren! *slänger ner dagens lunch och förberedd frukost i väskan, rusar in i badrummet, kladdar lite gojs i håret* Får fan duga. *kollar jackan* Nycklar och plånbok. Bra! *drar på mig jackan, slänger upp ytterdörren, trycker upp hissen och låser dörren* Skynda dig ditt sega helvete! (Kommer missa bussen, kommer missa bussen..) Vad är klockan? 18 över?! Sheisse, den har säkert redan gått... *springer ut ur porten* Great, det är snö ute, så det är halt också!

Men bussen valde en bra dag att vara lite sen, så jag hann med den, trots att jag kom dit typ 19-20 över. Tur att man planerade morgonen ordentligt, så man slapp stressa, i alla fall... -.-



Se'n har jag gjort en upptäckt!
Det är faktiskt skillnad på sommarskor och vinterskor! Jo, det är sant! Bland annat verkar det vara så att sommarskor inte är lika varma som vinterskor. Se'n verkar det också som att skor med en sula som i framkanten är typ 2 millimeter (som på de jag köpte före midsommar och har använt se'n dess) kanske inte är helt optimala när det börjar bli lite snö ute. Vidare tycks en blank sula (som den på dessa skor) vara något halare när det blir snö ute, jämfört med den man finner på en rejäl vinterkänga. Inte för att det har fått mig att dra på mig vinterskorna än, men det var ju en intressant upptäckt i alla fall...

Nog för den här gången.

fredag 4 december 2009

Våga vägra kändishysteri

Jag har nämnt det förut, jag vet, men det är fan värt att nämnas igen. (Tänkte nu närmast inte på det faktum att folk är idioter, men det ligger med nå'nstans ändå.)

Nej, det var återigen kändishysterin jag störde mig på. Ni som läser Metro eller vilken annan tidning som helst (Kalle Anka & C:O kanske undantaget) har säkert hört om skvallret med Tiger Woods som påstås ha varit otrogen och bla bla... Så varför tar jag upp så'nt här skvaller? Jo, för att visa hur förbannat dumt det är!

För att ta uppgifterna kortfattat från dagens Metro (som mer och mer börjar likna skvallerblaskor som Expressen och Aftonbladet, som i sin tur börjar likna Se&Hör och liknande skit som folk köper).

25 november publicerar The National Enquirerer obekräftade uppgifter att Tiger Woods skulle haft en affär med Rachel Uchitel. OBEKRÄFTADE uppgifter. (Varför man skulle hänga ut någon annans privatliv kan jag omöjligen begripa, och har man då inte ens fakta ska man verkligen inte lägga sig i, i min mening.)

27 november krockar Woods med en brandpost och ett träd. Hans fru ska enligt honom själv varit där för att hjälpa honom ut, inte jagat honom med en golfklubba, men vad han själv påstår skiter ju pressen i. Det påstås också (återigen av utomstående källor) att kraschen föregicks av ett stort bråk på grund av den påstådda otroheten. (Så om det nu var så att han faktiskt inte hade varit otrogen och bråket i fråga var riktigt, har tidningen just orsakat en krock av en bil för en halv miljon och skapat osämja i familjen.)

29 november: Rachekl Uchitel förnekar bestämt affären med Woods. (Alltså borde det vara klart där, eller?)

2 december: Servitrisen Jaimee Grubbs [som får för sig att man kan bli känd på skvaller] säger att hon haft ett förhållande med golfaren och publicerar ett meddelande, som påstås vara från Tiger Woods, från sitt mobilsvar och säger också att de skulle ha träffats för att ha sex minst 20 gånger.

Kort därpå påstås det också att Woods haft ihop det med Kalika Moquin (klubbchef i Las Vegas). Dagen därpå förnekar hon affären till USmagazine.com, men "trovärdiga källor insisterar på at hon mörkar". (Med andra ord så vill folk skapa besvär för andra.)

Tiger Woods har på sin hemsida den 2 december skrivit ett meddelande där han säger "Jag har svikit min familj och ångrar de här överträdelserna av hela mitt hjärta" men det framgår ingenstans vad han skulle ha gjort. Metro tar också med att Woods på hemsidan säger att han ska sträva efter att bli en bättre person och den make och pappa hans familj förtjänar.


Vad jag tycker är lite intressant efter är vad de inte tar med av hans uttalande (2 december) på hemsidan. Hans uttalande om kraschen kan ni läsa om här (29 november). Låt oss citera lite.

29 november:
"This is a private matter and I want to keep it that way.
Although I understand there is curiosity, the many false,
unfounded and malicious rumors that are currently circulating
about my family and me are irresponsible."

2 december:
"Although I am a well-known person and have made my career
as a professional athlete, I have been dismayed to realize the full
extent of what tabloid scrutiny really means. For the last week,
my family and I have been hounded to expose intimate details
of our personal lives."

"Personal sins should not require press releases and problems
within a family shouldn't have to mean public confessions."

"But no matter how intense curiosity about public figures can be,
there is an important and deep principle at stake which is the
right to some simple, human measure of privacy. I realize there
are some who don't share my view on that."

Nej, det skulle ju kännas djävligt dumt för en tidning som skvallrar om någons privatliv att se'n ta med att han tycker att man ska ge fan i att lägga sig i det som är hans privatliv.


Visst vore det fan så mycket trevligare om privatpersoner kunde totaldissa allt djävla skvaller som tas med, och bojkotta tidningar som bara bygger på den skiten. Vad sägs om att visa lite respekt för folks privatliv. Hur skulle du känna dig om du hängdes ut i pressen över hela världen när det handlade om något som bara angick dig och din familj?

Tänk ett steg längre.


Folk är idioter...

onsdag 25 november 2009

Steve!

Jag tror inte på övernaturliga fenomen såsom andar, magi, tankeläsning eller gudar (oavsett religion). Det känns liksom inte som om det är realistiskt med något som inte följer de naturliga lagarna. Jag kanske borde kolla upp exakt vad ordet betyder, men jag brukar inte kalla mig själv "ateist", eftersom jag inte hävdar att Gud inte existerar (jag kan ju inte bevisa varken det ena eller det andra) jag ställer mig bara extremt tveksam till att det finns någon gud, och då tror jag att jag blir agnostiker. Jag tror inte att det finns någon allgod, allvetande varelse som vakar över oss. Nej, om jag skulle tro på något högre väsen skulle det vara en illdådig jäkel.

Vi kan kalla honom Steve.

Steve är en elak sate som ibland ger sig fan på att göra livet surt för någon (mer eller mindre) oskyldig stackare. Inatt gav han sig på mig. Jag hade varit duktig nog att lägga mig strax före nio på kvällen (vilket optimalt skulle resultera i 7 timmar sömn). Dessutom lyckades jag somna nästan med en gång, vilket ju var trevligt. So far so good.

Men det vore ju för bra för att vara sant om jag verkligen fick sova hela natten. Det tyckte i alla fall Steve som såg till att telefonen ringde tjugo i elva (kompis som trodde jag jobbade först imorgon). Efter ett kort telefonsamtal somnade jag om. Trevligt. Det tyckte inte Steve. Jag vaknade igen strax efter midnatt.

Och se'n somnade jag inte om.
Låg och vände mig fram och tillbaka. För varmt. För kallt. Kudden kändes obekvämare än vanligt. Ibland lyckades man hamna i en perfekt balans av varmt och kallt, och dessutom bekvämt. DÅ kommer Steve och ser till att det såklart börjar klia nå'nstans. Man kämpar emot ett tag, men det resulterar ju bara i att irritationen nere på vaden växer och det känns som om Steve sticker in en nål i benet på en. Och då måste man ju klia tillbaka. Efter det kan man ju ge sig faan på att det inte går att hitta tillbaka till balansen där man hade det bra och skulle kunna ha somnat om.

Efter drygt 2½ timme gav jag upp. Klockan var 2:40 och jag erkände Steve som vinnare och insåg att det inte skulle bli nå'n mer sömn. Så jag drog igång datorn och vattenkokaren. Fick bli att sitta och se på en anime på nätet och dricka kaffe ("Red Cup" från Nescafé). När klockan se'n ringde vid fyra tog jag en dusch och gjorde mig klar. Frukost? Ha! Som om det brödet gick att äta fortfarande. Näpp, det fick duga med kaffe tills vidare.



Så här sitter man nu. Ni vet den där känslan när man sitter och kämpar emot sömnen åt helvete för länge och det till slut resulterar i att det nästan svider i ögonen och allting känns lite småsuddigt? Mhm, jag är där nu.

Det här kommer bli en lååång dag.

torsdag 12 november 2009

Varning för sköldpaddan!

I brist på mycket annat av intresse att säga idag, tänkte jag lägga upp ett par Youtube-klipp på sköldpaddor som tycks vara annat än vegeterianer.

Först ut en som jagar katt.

(Dum jäkla katt som inte flyttar sig mer än en meter i taget.)

Och så en som har bättre jaktlycka:



Nog för idag!

tisdag 3 november 2009

"Nyheter" och skvaller..

Folk är idioter.
Vi börjar så, för det är lika sant som alltid, och det sammanfattar rätt mycket.

Så vad är det den här gången?
Ja, återigen stör jag mig på vad som räknas som nyheter. I dagens Metro rapporteras om ett nyhetsankare som har åkt dit för rattfylla. För det är ju en fet djävla nyhet, eller hur? Speciellt med tanke på omständigheterna: han hade festat med kompisar och da'n därpå (efter sex timmars sömn) körde han bil i tron att han var nykter men visade sig vid en rutinkontroll ha 0,4 promille alkohol i blodet (i USA ligger gränsen för rattfylla på 0,5 för övrigt, såvida det inte har ändrats).

Så inte så förbannat mycket, det var dagen efter och bara en vanlig människa som åkte dit för rattfylla. Men han är ju en "känd TV-profil", så plötsligt blev det en förstasidesnyhet!

Och?!
Vi kan lika gärna skriva nyheter om "Kalle Andersson i Eskilstuna - helt vanlig medelsvensson och inte mer känd än du och jag eller din mosters halvbrors kusins brylling - som åkte dit för rattfylla efter att ha festat med kompisar och kört rattfull da'n därpå."

Och du skulle säga: "Vem faan bryr sig om ett okänt djävla pucko som kör rattfull?"

Ingen!
Och det är hela poängen! Om vi inte bryr oss om okända Kalle Andersson i Eskilstuna, varför bry sig om en "känd TV-profil" då? Den ena är en människa och den andra är, hör och häpna, en människa han också!



Samma sak gäller för allt jäkla skvaller om kändisar som strular runt och super sig fulla. Vem bryr sig om ifall Robert Pattinson i hemlighet dejtar Kristen Stewert eller inte (trots att det är omöjligt om man är på andra sidan kontinenten) eller ifall Linda Rosing ångrar sina plastikoperationer (bara för att nämna ett par "nyheter" på Aftonbladet.se - var inte svårt att hitta nå't skräpskvaller som talande exempel genom att gå in där).

Låt folk få vara ifred! Sköt ditt och skit i andras, såvida du inte tillhör deras närhet och faktiskt har orsak att bry dig om dem!



Blir så förbannat trött på media och än mer på det faktum att skvaller säljer, eftersom det betyder att större delen av världen är idioter som får för sig att de får ut något av att läsa allt djävla kändisskvaller.


Nej, nog med gnäll för den här gången.

Ha're bra.

måndag 2 november 2009

Sömn vs vila

Visst är det underbart när man kommer i säng i vettig tid och får sova hela natten så att man känner sig utvilad på morgonen? Helt underbart!

Fast så blev det ju inte för min del, i och för sig.
Jag kom i säng vid nio på kvällen (vilket nästan är lite sent om man ska upp klockan fyra, men det är i alla fall vettig tid). Men sova hela natten, det fick jag ju inte. Vaknade vid elva och låg se'n vaken. Jag tror att jag eventuellt somnade om (var väl halvvägs mellan sömn och vaken, så är inte helt säker) men var i alla fall vaken igen vid tolv.

Se'n låg jag vaken i åtminstone två timmar. Jag tror att jag sov lite efter det, men återigen var det nog något mellanting mellan dröm och mitt eget funderande på hur jag ska komma vidare i min bok som jag inte editerat på... ja, väldigt länge helt enkelt (säkert över ett år).

När klockan ringde klockan fyra var jag redan halvvaken, så det gick ju något lättare att komma upp i alla fall. Så något gott fick man i alla fall ut av det hela.


Men under mina vakna stunder funderade jag lite på det där.. Jag låg mestadels och tänkte igenom hur jag ska formulera vissa händelser i handlingen, vilket kändes ganska likt ett drömlikt tillstånd (på så vis att jag inte tänkte på att jag låg i min säng, utan "befann mig" i en helt annan handling). Så jag funderade över vad det är för skillnad mot att halvt medvetet ligga och tänka mot att drömma. Jag menar, hjärnan arbetar ju i båda fallen. Jag ligger antagligen ungefär lika stilla, så kroppen borde ju få lika mycket vila oavsett.

Visst, djupsömnen då man inte drömmer kan jag förstå ge mer vila, men när man drömmer sysslar väl hjärnan med ungefär samma sak som när man ligger och tänker i vaket tillstånd (eller halvvaket tillstånd, i alla fall).


Nåväl.. Natten resulterade i alla fall i att jag fick lite idéer som jag tänkte få ner i text. Tror att jag bland annat skulle kunna lösa en del av en något krystat berättad del genom att lägga in en prolog och se'n slippa få den förklaringen genom dialog i berättelsen. Får se hur det blir.

Nej, nog för den här gången.

torsdag 29 oktober 2009

"Stop raping my eyes!"

Hahaha, måste bara få länka ett klipp som fick mig att ligga nå'nstans mellan brett leende och asgarv rakt igenom de fem minuterna.




Ni ser, det finns fler än jag som pladdrar på! ^^
För fler av hans mer eller mindre underhållande klipp (de flesta håller rätt hög nivå) klicka här

Ha're bra!

Svininfluensan vs hypokondriker och rykten

Satt på tunnelbanan hem igår och lyssnade på en konversation mellan några ungdomar (högstadiet?). En av killarna såg riktigt risig ut, typ som man gör när man är ordentligt förkyld. Diskussionen gick nå't i stil med följande (om än i något förkortad version här):

Kille #1: Jag har fan svininfluensa.
Tjej #1 (flickvän?): Neeeej, de' ha'ru inte. Asså, har man svininfluensa kan man inte ens gå!
Tjej #2: Jag kunde gå när jag hade det.
Tjej #1: Du har inte haft svininfluensan.
Tjej #2: Jo, jah svär, det var det, men jah va' ute och gick efter typ 4 da'r..
--- [kortare diskussion om det] ---
--- Tjej #1 håller fram handen framför den lidande killen. ---
Tjej #1: Se'ru min hand?
--- Killen nickar yyyyyyytterst ömkligt ---
Tjej #1: Då e're inte svininfluensa. Asså, man kan inte ens se om man har svininfluensan.
Tjej #2: Haha, jo det kan man. Ja' kunde se.
Tjej #1: Du har inte haft svininfluensan. Jah svär, man kan inte gå, man kan inte ens se om man har svininfluensan.
--- [diskussionen fortsätter] ---

Visst, jag kan inte svära på att han inte hade svininfluensa, men personligen är jag tveksam till om han ens hade vanlig influensa; det var antagligen bara en rejäl förkylning, men rädslan för att bli grisig gör att folk känner efter och inser hur otrooooligt synd det är om dem, och att det nog är jättesjuka. Fan, skärp er! Har man en ordentligt förkylning mår man skitpiss. Frågan är om det ens var en rejäl förkylning i det här fallet, för även en lättare förkylning kan med lite hypokondri förvandlas till en ordentlig förkylning, och därefter trappas upp till influensa och då är man ju typ uppe på svininfluensa på en gång.

Men det roliga var inte bara hur otroooooligt synd det var om killen i fråga, utan hur rykten går fram och tillbaka. Tjej #2 har säkert inte heller haft svinis, utan bara en rejäl förkylning, men återigen, med lite hypokondri och rädsla kommer man långt. Fan, man kan ju känna sig lite sjuk bara av att sitta i samma tunnelbanevagn som en som tror sig ha svininfluensa, känna efter och "jo, känner jag mig inte lite konstig i magen, har kanske lite feber också - jag känner mig lite frusen".

Folk är idioter.



On another note:
Bussen imorse var jättevarm som vanligt, men det var nog tack vare att det ena takfönstret var öppet (jag drog igen det). Och tunnelbanan var också jättevarm där den stod ute i blåsten på Ropsten, eftersom alla dörrarna var öppna (utom in till tunnelbaneföraren, förstås). Det komiska är att när dörrarna se'n stängdes, och vi började rulla, gick elementen på högvarv för att desperat försöka kompensera det hela.

Men va' fan, det är ju plusgrader fortfarande! (Tror jag)
Och se'n när det inte längre är det kommer väl SL börja titta på Fahrenheit-termometern och konstatera att, jodå, det är fortfarande plusgrader. Och se'n när det blir minusgrader enligt herr Fahrenheit också (omkring 18 minusgrader enligt Celcius-termometern), plockar de väl fram sin Kelvin-termometer och utmanar de fysiska lagarna att gå ner under 0 grader (dvs 273,15 grader minus enligt herr Celcius då alla atomer stannar och vi har nått den absoluta nollpunkten).


Återigen: Folk är idioter!

onsdag 28 oktober 2009

Paradox?

Jodå, jag lever fortfarande, även om det nu har blivit en ganska rejäl lucka se'n sist jag skrev här.

Kan väl sammanfatta den mellanliggande tiden.
Första veckan hände väl ingenting värt att tala om. Den 9:e var jag däremot iväg på Ålandskryssning. Första gången jag suttit på en större båt än Vaxholmsbåtarna se'n högstadiet typ. Men det var i alla fall en riktigt trevlig tillställning. Somliga däckade ganska tidigt (syftar inte till att de var och rökte ute på däck, eller halkade omkull på detsamma) andra höll igång till fyra på morgonen. (Om någon var ute längre, vet jag inte, för det var då jag drog mig tillbaka).

På det stora hela, mycket trevligt, som sagt. Folk drack, dansade, fotade och så'nt som hör kryssning till (nej, som vanligt lägger jag inte upp bilder på andra på min blogg, men jag fick några vettiga bilder i alla fall).

Se'n har jag varit på repetitionsutbildning tre dagar. Började måndag morgon efter kryssningen och kände redan på morgonen att jag kände mig krasslig (hade galet ont i magen) men det var ju inte mycket att göra; var ju tvungen att gå den där kursen. Det blev lite bättre under dagen, men jag hade nog feber under i alla fall tisdagen och onsdagen och bestämde mig se'n för att sjukanmäla mig för arbetsdagen på torsdagen.

Men det var ju bara en liten förkylning, så det gick ju över till helgen se'n.

Ja, så mycket mer har väl inte hänt. Har köpt ett ganska rejält 2.1 högtalarsystem (från en säljare på Blocket) att ha på jobbet. Slöseri med pengar, säger ni, men hur jäkla mycket tid spenderar man inte på jobbet? Mmhm, exakt. Så varför inte försöka förbättra sin tillvaro lite med lite vettigt ljud till webradio?

Har också haft besök av en syssling med filmkväll och se'n nu i helgen hade jag filmkväll hemma med mina bröder och den enes bättre hälft.

Så, där har jag nu lyckats sammanfatta nästan en månad, trots att den har inkluderat fler ovanliga händelser än vanligt. Vilket förstås bara bevisar att när jag väl skriver, blir det mest onödigt pladder. But there you have it.



Jag har förresten kommit fram till att jag är lite paradoxal...
Jag drar alla över en kam och säger att "folk är idioter" (folk är idioter!) men om andra beklagar sig över hur idiotiskt folk beter sig i ett sammanhang hittar jag ganska ofta en annan synvinkel så att jag kan försvara dem för deras "dumhet". Det händer till och med att jag försvarar de oskyldiga idioterna (de kanske fortfarande är idioter, men man kan ju vara oskyldig för det) mot mina egna klagomål gentemot dem, men det är lite mer ovanligt eftersom jag aldrig har fel. (En rätt bra egenskap, faktiskt - allt jag säger blir per automatik sanning. Hävdar jag att jorden är platt, då blir den det! Det roliga är att du inte kan bevisa att jag har fel. Om det mot förmodan skulle visa sig att jag hade fel (vilket förstås är en omöjlighet, då jag aldrig har det) kan jag alltid i efterhand säga att jag bara skämtade, och eftersom allt jag säger blir sanning, gäller det även för det faktum att jag skämtade. I win. ^^ )

En liten parantes med lite onödigt pladder, men för att återgå till ämnet... Det är ändå lite komiskt hur folk slänger ur sig klagomål på andra utan att tänka till alls. (Men folk är ju idioter, som sagt, så man borde ju inte bli förvånad längre.) Ganska ofta känner jag mig tvungen att argumentera emot och säga "Men å andra sidan..." och förklara varför det inte nödvändigtvis är så idiotiskt som personen påstår om man bara försöker se saken ur den anklagades synvinkel..

Ett exempel?
Tja, vi kan ju titta i dagens Metro sidan 4. En artikel handlar om att folk är mycket tröttare veckan efter omställning till vintertid (då man för övrigt "får tillbaka" en timme). Enligt artikeln går produktiviteten ner med 50 procent veckan efter omställning till vintertid.

Citerar en bit:
"I studien bland 2000 anställda på Promotur, Kanarieöarnas turistråd i Storbritannien, svarade 52% att de skulle få svårt att klara av arbetet den här veckan. 14 procent hade fått så lite gjort förra året att de fått klagomål från sin chef och 9 procent hade inte ens orkat gå till jobbet utan sjukanmält sig istället."

Statistik är alltid spännande och kan användas lite hursomhelst och påvisa helt felaktiga slutsatser, men jag ska försöka att inte gå in för mycket på det..

52% svarade att de skulle få svårt att klara arbetet.
Att gå upp klockan sex på morgonen (vilket väl är rätt vanligt, själv går jag upp vid fyra) är tungt alla dagar på året, såvida man inte är en morgonmänniska. Skulle folka tänka på det, skulle ganska många procent antagligen säga att det blir svårt att klara arbetet en vanlig dag också, på grund av gårdagens film som slutade lite sent, på grund av att de är lite småförkylda, lite halvdeppiga och så vidare. Så att påvisa att "oj, nu har vi ändrat dygnsrytmen en hel timme (i år också!) hur kommer du att känna dig den här veckan?" är ju som att be folk att känna efter och tänka att "jo, jag är kanske lite halvtrött, så det blir nog lite jobbigt att klara jobbet".

14% fick klagomål förra året.
Hur många fick klagomål under vilken annan höstvecka som helst förra året? Hur många procent försvann där?

8% ringde och sjukanmälde sig.
Hur många av dem var faktiskt sjuka? Det är ju för fan höst, folk är allmänt halvförkylda, halvdeppiga och så vidare. Och hur många av de 8% hade sjukanmält sig på grund av att de var bakfulla från helgens fest? Hur många sjukanmäler sig i snitt under en vanlig höstvecka?

Nu är jag inte så synisk att jag tror att omställningen inte spelar in alls, men jag tycker ändå att man kan tänka ett steg längre. Statistik kan ju som sagt användas på olika sätt. Ni har säkert hört det skämtsamma "Det dör färre grisar än kvinnor i trafiken, alltså är grisar bättre bilförare." Okej, klart överdrivet, men det är ändå på liknande sätt man använder statistik ibland.

(Och där fick jag min lilla utläggning om statistik likförbannat.)



Hmm, jag kanske borde skriva lite oftare, så kanske det blir liiiiite mindre onödigt pladder.... per inlägg, alltså. Och jag vet, exemplet med att försvara alla trötta människor efter tidsomställning var kanske inte världens bästa, men jag hoppas att jag fick igenom min poäng i alla fall.

Nu får det hursomhelst räcka för idag.

Ha're bra!

onsdag 30 september 2009

Dyra vanor?

Jag säger inget om huruvida det var mörkt ute imorse, men när jag stod och väntade på bussen och tog en titt mot skyn såg jag Karlavagnen tydligt utmärkt mot en nästan svart bakgrund. Då kändes det som om det logiska hade varit att ligga kvar i sängen och sova, i synnerhet när det är klart mycket varmare än 5 plusgrader under mitt stora mjuka täcke.


I måndags tog jag en tur till Systemet.. En stund senare lämnade jag detsamma närmare 1000 kronor fattigare och ungefär 9 kilo tyngre. Nu brukar jag inte spendera så mycket på systemet, men när man går därifrån efter att ha spenderat såpass många hundralappar får man sig ändå en tankeställare över hur mycket onödiga pengar man gör av med egentligen. Visst, en flaska sprit är ju inget jag kommer göra av med de närmaste veckorna, för att ens säga månaderna, men det är fortfarande klart dyrare än alternativa drycker.

Men man kan ju fundera över hur mycket pengar man slänger ut på alkohol på ett år, och se'n jämföra med andra utgifter man har som man har en förmåga att klaga över att det är så dyrt. Vad slänger man ut på filmer? Bio? Elräkningar? Troligen klart mindre i snitt. Men alkholkostnaderna kommer inte i en klumpsumma med räkningarna i slutet av månaden. Skulle de göra det skulle man nog reagera på ett annat sätt, även om det i mitt fall antagligen inte skulle bli mer än vad jag betalar för bredbandet hemma.

Tror jag...?


Nej, nu har jag svamlat mer än tillräckligt (som vanligt) så det få vara nog för den här gången.

måndag 28 september 2009

Måndag!

Egentligen läggdags, men eftersom vi har passerat midnatt kan jag väl glatt påminna alla om att det äntligen är måndag. Fast själv är jag faktiskt ledig, så jag tänker inte gå upp om tre timmar för att se'n komma hem 15 timmar senare. Nej, den här månda'n är det sovmorgon som gäller.




Jag vet, ett till synes helt onödigt inlägg, men det finns i alla fall en person jag känner som kommer tolka budskapet med dagens inlägg. Hoppas du får en trevlig dag!

Och till er andra:
Om det slutar dyka upp inlägg efter onsdag morgon kan ni avskriva det som en dramatisk och våldsam.. err... arbetsolycka.


Nej, nog för den här gången. Ha're bra!

lördag 26 september 2009

Vad man betalar för

Åkte till Karlstad med tåget halv nio imorse. Hade köpte en andraklassbiljett och eftersom jag tycker det är skitfånigt att betala 43 kronor extra (per tur!) för att få en specifik plats, sket jag i det.

Vilket förstås har sina baksidor. Tåget var förstås skapligt fullt, så jag fick flytta på mig åtminstone tre gånger innan tåget började rulla. Men det kan man väl stå ut med.

Tåget börjar rulla. Lite barnskrik och allmänt pladder runtomkring en kan man väl stå ut med också. Men så hoppar det så småningom på ett gäng i medelåldern. Pratade och skrattade oavbrutet. I synnerhet en av dessa höll på att driva mig fullständigt vansinnig, eftersom han pratade högljutt och skrattade ännu högre, och både hans röst och hans garv var mer än jag tålde. Så när man närmade sig Gnesta bestämde jag mig för att låtsas att det var mitt stopp och började gå framåt i tåget (som om jag skulle gå av).

Tanken var förstås att jag skulle sätta mig i nästa vagn, men väl där inser jag att det är första-klassvagnen. Första klass har jag ju inte betalat för, så jag väntar med att gå in i vagnen tills tåget stannat i Gnesta och la' se'n till en konstpaus för att ge tid åt mig själv att "gå på tåget i Gnesta" och går se'n in i första klass och sätter mig på första, bästa singelplats.

Och njuuuter!
Fy helvete vad tyst och lugnt det var i jämförelse! Det är ungefär som om man suttit med ett störande larm i bakgrunden i en timme och det se'n plötsligt blir knäpptyst. HELT UNDERBART!

Jag fick då helt klart för mig varför man kan betala 120 kronor extra för första klass, trots biljetten redan ligger på 350 kronor enkel resa. Inte nog med att man slipper betala de 43 kronorna för att slippa röra på arslet när man väl har planterat det i sitsen. Inte bara för att man får lite mer benutrymme och marginellt bredare sittplats. (Och på X2000 får du i och för sig också internet ombord gratis i priset, något som kostar hutlöst mycket per timme.)

Men det man betalar för är tystnaden!


Se'n var det ju det där med kontrollanterna...
Men första damen (ja, eller tjejen eller nå't, för hon var rätt ung) tittade på min SMS-biljett, kollade leget så att det stämde, och gick se'n till nästa. Efter Hallsberg kommer nästa konduktör och kolla alla biljetter en gång till, men inte heller han kommenterade att jag inte hörde hemma i första klass.

Fast de kanske förstod det jag kom fram till: det blir nog fan första klass i fortsättningen. Dyrare, jovisst, vanligen över 100 kronor extra, men är man ute i god tid händer det faktiskt att det blir i stort sett samma pris. Jag har förvisso åkt första klass några gånger tidigare, men det var först idag som jag insåg att jag nog ska göra det till en vana.


För man ska ju inte lita på att medelålders herrar och tanter ska kunna hålla tonen nere och uppföra sig civilicerat mot sina medtrafikanter.



Glöm inte:
FOLK ÄR IDIOTER.

torsdag 17 september 2009

De fyra årstiderna

Okej, det var mitt eget fel. Jag skulle inte ha sagt nå't, naturligtvist inte! Om jag säger att jag har som morgontradition att stänga takfönstret på bussen är det klart att fönstren hålls stängda. Om jag se'n nämner att fönstren faktiskt var stängda är det klart att de återigen är öppna. Om jag dessutom nämner att jag tänker ta på mig ett vinterplagg är det ju som att be dem om öppna takfönster och öppna dörrar på tunnelbanan.

Men nu är det vinter. Inte så mycket vinter att man stänger ute kylan, men likväl vinter. Det är mörkt och kallt på morgonen, och imorse drog jag på mig vinterrocken med "tillhörande" halsduk.

Vinter.

Som om vi hade mycket till sommar. Men vad gör man?

Kanske något för broschyren om Sverige för utlänningar:
(ett utdrag)
"Välkommen till Sverige och våra fyra årstider: Halvvinter (eftersom vi inte får nå'n snö), sen-vinter, nästan-sommar (en vecka eller två) och för-vinter. Regnperioder kan förväntas vid eventuellt varmt väder under nästan-sommar, garanteras på midsommar (oavsett temperatur) samt efter eventuellt snöfall. Under för-vintern bör du inte lämna hotellet utan ett ordentligt paraply, gärna ett som tål lite vind, då regn under för-vintern gärna kombineras med blåsigt väder."

onsdag 16 september 2009

Ingen duracecellkanin..

Det var inte lätt att komma upp ur sängen imorse. Det har varit ett par slitiga månader, och att slå om från 6-18 till 18-06 och se'n tillbaka över en helg har satt kraftiga spår. Batterierna börjar liksom ta slut, och jag lever just nu på de sista dropparna energi.

Så jag gav duracell-kaninen en god match, men det verkar inte som om jag kan vinna över nå'n som kan "gå och gå och gå" eller vad reklamen nu säger... Nej, nu behöver jag ladda om och för det behöver jag vila.

Men det får jag ju inte. Inte än i alla fall. Har idag och imorgon innan jag får tre dagar ledigt.

Men lyckas jag ta mig igenom dagen utan att somna, får jag nog ändå se det som en bedrift av nära på Duracell-karaktär.



Så hur har det gått med de nya morgonrutinerna då? Tja, det räckte väl med att jag skrev om den (någon på SL som smygläser min blogg?) för genast har busschaufförerna sett till att hålla takfönstren stängda på morgonen, trots att det var hela 8 grader varmt ute. (Ja, inte för att bussen var så varm för det, men ändå.) Och igår hade tunnelbaneschauffören tydligen något innanför pannbenet för dörrarna till tunnelbanan på Ropsten var faktiskt stängda (ni vet, så man trycker på knappen för att själv öppna). Så var i och för sig inte fallet idag, men det var ju nästan 9 grader ute, så vad kan man vänta sig?

Är det lika kallt imorgon, lämnar jag fleesejackan hemma och tar något mer anpassat för vintern som enligt måndagens inlägg bevisligen har kommit till Sverige. (Att det inte är någon snö ser jag inte som ett motbevis, då vi inte får snö på vintern i Sverige längre.)

Aja, dags att jobba vidare...

måndag 14 september 2009

Ny morgonrutin..

Då var det officiellt vinter då. Jo, för nu är det mörkt.
"Nej, men det är väl inte logiskt. Så kan man ju inte resonera."

Klart man kan! Här har du den logiska slutledningen:
På vintern är det mörkt på morgonen när man ska till jobbet. Gatlamporna är tända på morgonen. --- Imorse var det bäckmörkt när jag tog bussen till jobbet och lamporna var fortfarande tända när jag kom fram. Alltså är det vinter.

Vidare bevismaterial från idag omkring 5:45:
"Nästa: Thorildsplan."
Vadå Thorildsplan? Thorildsplan är ju utomhus - vi befinner oss ju i tunneln fortfarande. ... Aaah, nej det var bara mörkt ute.

Mörkt. Alltså vinter. Quod erat demonstrandum!


Jag har också börjat med en ny morgonrutin. Ja, om man nu kan kalla det en morgonrutin vet jag inte, dels för att det är efter att jag gått hemifrån, dels för att det numer sker före gryningen! -.- Men det är en tradition (tradition är nog inte heller rätt ord) som det verkar som om jag kommer kunna hålla hårdare än andra morgonrutiner.

Så här ser morgonen numer ut:
Klockan (läs: mobilen) ringer första gången 4:00. Omkring tio-kvart över trotsar jag morgonkylan utanför täcket och pallrar mig upp ur sängen. In i badrummet och tar en titt i spegeln. Ryggar tillbaka tills jag inser att spegelbilden var lika rädd för mig som jag för den, och vi skapar en tyst överenskommelse om att försöka göra det bästa åt saken och att inte kommentera varandras nunor.

Dusch och rakning lite efter behov (och till viss del beroende på om man får nå't varmvatten att duscha i, vilket jag faktiskt hade redan tjugo över fyra imorse). Frukost är också en så'n där sak som förhoppningsvis inträffar, men ligger brödet i frysen fortfarande får man gå hungrig (som idag).

Se'n närmar sig klockan snart fem. Dags att göra sig klar, göra ett tappert försök åt frisyren och ta sig ut i bäckmörkret. Förbereda sig mentalt för att gå in i ett kylrum (så slipper man chocken av att det är kallt på bussen, eftersom kroppen per default är inställd på att det borde vara varmt när man går in i en buss). Och se'n det som nu får räknas som morgonrutin - stänga det förbannade takfönstret!

(Ja, så mycket skitsnack lyckades jag klämma ner bara för att klaga på att busschauförerna inte kan se till att hålla fönstren stängda när det är 11 grader varmt ute.)

fredag 11 september 2009

Superdag!

Härlig dag idag!
För ovanlighetens skull sov jag lite för få timmar för att jobba 6-18. Att det se'n var 10 grader ute när jag skulle ta bussen ute i bäckmörkret var klart inspirerande; nästan lite varmt på bussen (säkert en 12 grader eller så) men takfönstret var lyckligtvis öppet, så det kom ju inte lite luft i alla fall.

För att inte behöva ha tråkigt under dagen har det varit fullt upp, i synnerhet under tiden då jag valde att ha min lunch, vilket ju var bra - magen kan ju behöva lite pauser mellan tuggorna, och se'n när maten kallnar lite blir den ju godare och så, precis som ett fint rött vin som gärna får stå ett tag och lufta sig.

Dessutom behöver jag inte oroa mig för att vara ledig hela helgen, utan får jobba 18-06 lördag natt, vilket ju också är jättebra - man vill ju inte ha för mycket vila under helgen, för då kan man ju bli förslappad, vilket inte alls är bra när man ska jobba måndag-torsdag 6-18 nu kommande vecka.

Nej, så den här dagen har ju varit riktigt bra!



Så en annan liten notis bara:
Jag blir så trött på folk som ska vara så förbannat sarkastiska och syniska hela tiden. Nej, det där är verkligen ingenting för mig!

(Jo, och så en liten kommentar om gårdagens länkade klipp - Palladio (framförd av Escala) var inte alls särskilt imponerande på de små högtalarna på jobbet.)


Hoppas ni får en trevlig helg!

onsdag 9 september 2009

Escala!

Inte ofta jag känner att jag behöver ett till inlägg, men det här klippet var något utöver det vanliga! Vi kan ju säga så här: På datorn här hemma har jag alltid volymen typ 36% och sköter se'n resten på högtalarnas egen volym. Högtalarnas volym brukar inte gå över hälften mer än i undantagsfall; nu drog jag upp dem till max och var ändå inte nöjd, utan fick dra upp datornsvolym till 70% också (då blev det högt, och det fladdrade om mina byxor eftersom utblåset från subwoofern tydligen riktas mot mina ben - har inte tänkt på det förut.)



Nu har jag laddat ner låten från beemp3.com, sökt lite på nätet och kommit fram till att de släppt ett album som kan köpas på CDON nu i oktober. Och lyssnat på låten typ 100 gånger (okej, kanske inte riktigt... än). Fast MP3-versionen är betydligt bättre än Youtube-klippet: dels är ljudkvalitén betydligt bättre, dels är den längre och överhuvudtaget "maffigare".. (Och det faktum att man slängt in lite tunga lågbastoner som inte alls tycks finnas med på Youtube gör ju inte saken värre direkt.) Mäktigt!

Här kan ni höra lite annan musik från albumet (men fortfarande inte lika mäktig som MP3n jag hittade)


Nej, nu får det räcka för idag.

Ps. Fick bli ett tillägg här också. Körde över MP3n till mobilen och kopplade den till hemmabioanläggningen. Haha, satt och vibrerade i soffan! Underbart, men man inte lyssna på den på det sättet på kvällarna när folk är hemma antar jag (bor i lägenhet) men i alla fall. (Kan tilläggas att jag inte är ett jättefan av "dunka-dunka"-bas, men jag älskar avgrundsljup, tung, mullrande bas.)

The Storm

Galet skönt att få sova ut lite! Har nog inte sovit 10 timmar i streck på... veckor! Bara att få gå upp när det är ljust ute! Riktigt skönt!
Hade väl inte så mycket att säga (har ju inte varit vaken mycket mer än en timme). Men såg ett klipp på Youtube som jag måste få dela med mig av:



Inte bara att de har med harpa och trumpet i den typen av musik (trumpeten skulle de kunna dumpa, iofs) men att de spelar så snabbt på fiol... två stycken samtidigt! Imponerande, måste jag säga!

tisdag 8 september 2009

Going slightly mad..

Fullständig skitdag idag. Lyckades komma upp någorlunda i tid (tack vare att jag har extra alarm ställda utifall att jag skulle stänga av ett eller två). Fick lite tid över som jag var tvungen att använda till att betala augusti månads räkningar. Upptäckte då glatt att jag låg flera tusen efter vad jag hade räknat med och fick låna av mitt sparkonto. Skitkul! Förhoppningsvis ska septemberlönen få mig tillbaka på plus/minus noll. Så inte en perfekt början på da'n.

Men det är ingenting emot dagen på jobbet; den har varit skit, rent utsagt. Okej, jag kan väl erkänna att jag (återigen) har sovit för lite, så en viss del av det kommer väl av det, men det känns som om det har varit klart mycket mer jobb än vanligt.

Och strul.
Låsöppningar, sura miner (nämner inga namn, men somliga personer klarar man bara av i små mängder; en del förstår kanske vad jag syftar på). Och nu när klockan är närmare halv elva känns det som om klockan borde vara minst tre på eftermiddagen.


Ska fan bli riktigt djävla skönt att vara ledig onsdag, torsdag efter att ha jobbat 19 vardagar på rad med 12-timmarspass. Jag behöver lite vila. Två dagar ledigt efter 60 timmars arbete, tre veckor på rad, det räcker bara inte.


Nej, skitdag, och med sura griniga personer runtomkring en. (Ja, de smittar av sig, men till folk man möter inom arbetet (andra än kollegor) måste man ju förstås uppföra sig proffessionellt och trevligt och låtsas som om det regnar... men det gör det väl snart i alla fall.

................
Tillbaka igen nu en halvtimme senare. Nå't klantarsel sågade bredvid en rökdeckare - klart som fan att brandlarmet går och hela byggnaden får utrymmas tills jag kunde meddela att det inte var någon brand. Igår var det ett annat klantarsel som öppnade en ventil så långt att den lossnade och 80-gradigt vatten släpptes ut och *TADAA!* vattenånga utlöste brandlarmet.

Två brandlarm på två da'r.
Den här da'n blir bara bättre och bättre...



Jag vill hem.


fredag 4 september 2009

Urr? Dörr..handtag?

Har inte blivit så mycket skrivande på sistone, men har heller inte haft så mycket att säga. Dagarna har varit varandra ganska lika: Upp klockan fyra på morgonen efter något för få timmars sömn, hoppas på varmvatten för en morgondusch (glöm det!) och annars blaska av håret och ordna ihop något som skulle kunna påminna om en civilicerad frisyr (utan framgång, högst troligt). Iväg till jobbet på en iskall buss, gärna med lite halvfuktiga säten eftersom fönstren stått öppna över natten. En heldag på jobbet 6-18, hem, på med ugnen för en tråkig fryspizza och ett glas vin till det så man kan somna snabbt så man får fler timmar sömn än natten innan (sällan utan framgång med det senare).

Jo, och så har jag i onsdags (?) på vägen hem slösat bort ännu mer pengar på nå't jag egentligen inte verkligen behövde, denna gång en liten bärbar dator (13,3 tum) på avbetalning (så jag har så att säga inte slösat bort pengarna... än).

Och så har jag inte läst någonting alls i boken på typ två veckor. Men klockan sex ikväll har jag trots allt jobbat 180 timmar på tre veckor (166 timmar är heltid på en månad för de som undrar) och jag vågar påstå att jag känner mig lite sliten. Har visserligen mest suttit på rumpan och spenderat tid framför en av jobbets datorer - Youtube, manga på nätet, och lite annat tjavs. Och slängt iväg någon liten kommentar här och var på andras bloggar (somliga kanske något lite över gränsen elaka, men menar ju inget illa på riktigt, och jag får säkert sota för det.. förr eller senare).

Så så spännande har min vecka varit. På västfronten intet nytt.



Och apropå ingenting nytt tycker jag att det är lite komiskt när folk kommer upp och ställer sig utanför dörren in till lokalen där jag befinner mig och tror att dörren är låst (som typ alla andra dörrar på området) och gör ingenting. De knackar kanske på varpå jag snällt sitter och väntar. (Att jag skulle lämna stolen för att gå ut och hålla upp dörren åt dem kan de ju fetglömma!) En del tittar in genom fönstret (eller försöker se in i alla fall). Ibland går de bara iväg.

Men att prova handtaget och se om man kan öppna skiten, det faller dem inte in. Hellre ringa och meddela sitt ärende än öppna att öppna dörren och säga det ansikte mot ansikte. När man förklarar lite om dörrhandtagets funktion vågar sig faktiskt merparten prova på detta mystiska påfund, vilket de ska ha beröm för!

När kan vi få upp en lapp som förklarar (helst på 23 olika språk och med fontstorlek 372) att dörren är olåst vardagar 6-18?

Aja, skit samma. Kan ju vara ganska komiskt ibland när man är på rätt humör.


Nu är det snart helg.
Ha, att man skulle bli en så'n som ser fram emot helgen för att få lite ledighet hade jag kanske inte väntat mig. Har ju normalt jobbat lite vilka dagar som helst. Ibland helg, ibland vardagar (procentuellt sett blir det ju fler vardagar, men är det konstigt när veckan har fem vardagar och bara två dagar helg?).

Men det är inget att vänja sig vid, för det här alla-vardagar-i-veckan-och-12-timmarspass är slut i och med denna tredje vecka av skiten. Nu går det tillbaka till ett hur-fan-är-det-jag-jobbar-nästa-vecka?-schema.



Hoppas ni får en trevlig helg!

onsdag 26 augusti 2009

Lite nya grejer till mobilen..

En kollega, som liksom jag har en Nokia 5800 ExpressMusic, hade natten till igår laddat ner en massa program och spel till sin telefon som han se'n kopierade över till mitt USB-minne så jag kunde lägga in dem på min telefon också. En del saker var helt värdelösa, vissa spel så dåligt fungerande att det bara var att avinstallera skiten.

Bland de mer praktiska programmen var en lampa, det vill säga ett program som låter en använda blixten som en lampa istället för bara.. ja en blixt till kameran. En del spel var också rätt vettiga, till exempel Hexxagon, Texas Hold'em och Sudokumaster (var ett rätt svårt sudoku, men det gjorde bara att man fick tänka till lite, så för mig var det rätt lagom). Bland de sämre var Far Cry 2 som bara utnyttjade halva skärmen och där man styrde en liten gubbe som gick runt och sköt ner fiender. Bland de som låg och vägde på gränsen var Wimbledon (tennis) och ett Snooker-spel, båda rätt okej (i synnerhet tennisspelet), men skitsvåra att styra med någon form av kontroll.


Vad jag upptäcker när jag sitter och provar de olika programmen och spelen är att även om jag normalt sett tycker att telefonen har skaplig batteritid, så är det inget som gäller om man börjar spela spel på den. Telefonen laddades igår kväll och började klaga över låg batterinivå redan mitt på da'n (ett par timmar se'n, kanske?).

Aja, skit samma.. Får väl se till att ha med mig en laddare till jobbet, kanske till och med köpa en extra som kan få "bo" här. Men det blir en senare fråga... såvida jag inte passerar OnOff på vägen hem idag också. :)

tisdag 25 augusti 2009

Bara blidde så...

Det smög sig på efter hand.
När jag köpte en 22-tums widescreen till datorn för ett par år se'n eller så, hade jag tanken att ha den gamla skärmen bredvid, men det skulle ju förstås inte få plats med en tjockisskärm bredvid på det lilla skrivbordet. Så jag lekte lite med tanken att försöka få tag på en billig lite plattskärm, typ 15-17 tum eller nå't. Bad min far hålla lite koll på jobbet om det var skärmar som var på väg att slängas bort som han kunde plocka med sig hem.

Men det blev aldrig. Se'n när jag flyttade in i mormors gamla lägenhet (eller tog över, eftersom hon bor på ett äldreboende) fixade jag ett större skrivbord och tänkte då att jag kunde ha plats för två skärmar på det, så man kunde ha två datorer igång ifall man ville spela nå't spel tillsammans med nå'n. Men se'n blev gamla datorn stående och jag valde istället att köra dual-screen på nya datorn.

Och så har det varit länge. En 22-tums widescreen och en 19-tums tjockskärm.

Att det ska vara så svårt att hålla i pengarna ibland.. En kompis köpte i lördags en 24-tumskärm och sålde sin gamla 22-tummare till en annan kompis. Min 22-tummare är ju snygg och bra och allt så'nt där, men CRT-skärmen är lite suddig, stor, ful och klumpig, så den ville jag ju gärna bli av med. Och en lite större datorskärm skulle ju inte heller sitta fel.

Satt och läste lite på nätet under gårdagen, och se'n på vägen hem passerade jag On-Off för att titta lite bara..

..och lämnade On-Off 2844 kronor fattigare (köpte en 400-grams Toblerone de hade där också - den såg god ut).


Och så här blev det när den installerades till vänster om den gamla skärmen (som från den här vinkeln ser ut att vara nästan lika stor, vilket inte är riktigt sant).

fredag 21 augusti 2009

Watchmen

Fick hem Watchmen (på Blueray) igår, och dum som man är bestämmer man sig ju förstås för att se den samma kväll, trots att filmen är 2½ timme lång och man vet att det resulterar i för få timmars sömn. Men filmen var faktiskt bra. Storyn var okej, och lite annorlunda. Bildmässigt och ljudmässigt var det referensklass. (Kommer upp en resencion på systersidan så småningom där jag pratar mer om detta.)

Kanske en typisk killfilm (massvis med action osv) men för de av det motsatta könet har man slängt in en väldigt blå och väldigt naken Billy Crudup (jodå, hela han är blå, även de mer... privata regionerna).


Snart är det helg! Inte vad vid att man måste se fram emot helgen för att få vara ledig, men det ska bli riktigt skönt att få slappa lite ett par da'r..

Ha're bra!

torsdag 20 augusti 2009

Hungrig och trött..

Har lyckats komma isäng vid nio på kvällen ett par da'r i rad, men tror du det hjälper för att man ska bli pigg? Nej, inte alls. Känns idag som om jag kom isäng efter midnatt, trots att jag somnade före nio. (Visserligen ringde mobilen kvart i tio och väckte mig, men jag somnade om efter det samtalet iaf.)

Och förutom att man var sjukligt trött bestämde sig dagens busschaufför sig inte bara för att komma fyra minuter för sent (till första hållplatsen på linjen!), utan också att ha båda takfönstren öppna och även tre sidofönster, för vid fem imorse var det ju hela 13 grader ute! (Pucko.) Tunnelbaneresorna var kalla båda två, men jag satt iaf inte och skakade tänder som igår.

Och bara för att göra morgonen fulländad var brödet jag tänkte äta till frukost bara marginellt ätbart, och Coca Colan (ja, jag vet, men det brukar passa till det brödet med skinkost) skummade mer än julmust och smakade konstigt.


Så en bra start på da'n, med andra ord. -.-

"Nu kan det fan inte bli värre.." sa pessimisten.
"Jooodå!" svarade optimisten.

onsdag 19 augusti 2009

KALL morgon!

Jag tror att någon högre makt vaknade upp imorse och bestämde sig för att låta mig få frysa hela morgonen. Det började redan med att duschen vägrade ge ifrån sig varmare vatten än strax under fisljummet. Det stod man ut med, men skönt var det fan inte.

Okej, jag erkänner att jag inte kollade utetemperaturen innan jag drog iväg, men jag räknade med att det skulle bli varmare när jag skulle hem, så vinterjacka känns inte riktigt aktuellt.

Men jag borde kanske...

Det var ju inte direkt varmt när man stod och väntade på bussen, men den kom ju i tid. Då hoppas man förstås att bussen är uppvärmd i alla fall lite. Men tror ni att den var det? Ha! Nej, men takluckan var öppen, så det var bara marginellt varmare än ute.

Det var då riktigt skönt att gå av i ropsten och åka uppför rulltrappan (som är inne). Varmt och skönt. Se'n ut i kylan igen för att gå in på tunnelbanan. Igår var tunnelbaneföraren smart nog att stänga igen dörrarna så man får öppna dem själva; då håller man ju värmen för passagerarna. Det var ju trevligt. Det tyckte inte puckot idag. Så där satt man och det blåste rakt in. Mysigt!

Det var underbart att gå av på T-Centralen där det var varmt. Men det varade ju inte mer än 10 sekunder då man gick in på nästa tunnelbanetåg, som inte heller det var särskilt varmt (om än inte liiika kallt som på första tåget).


Så hur varmt var det då? Tja, enligt termometern på Securitas-huset var det 10 grader några minuter innan jag gick av på Kristineberg.

I huvudet på SLs personal:
"Vad fan, har du sommarjacka på dig? Det är ju mitten på augusti, snart vinter!"

(Men i så fall borde ni väl fatta att man inte har takluckan öppen på bussen och att man stänger dörrarna på tunnelbanan på stationer som är utomhus, so there!)


Folk är idioter..

tisdag 18 augusti 2009

Seeeegt..

Satt vid datorn i förrgår kväll och upptäckte nå'n gång vid halv tolv att det ju var söndag och att jag skulle gå upp fyra timmar senare.. ja, eller 4½ då, om vi ska vara lite petiga. Hade liksom glömt bort det, så det blev inte många timmar sömn, och under gårdagen kände man sig rätt seg (för att underdriva - nytt ord?). Pallade inte läsa under hela da'n, så jag har fortfarande inte kommit in i Witches Incorporated (25 sidor bara); gårdagen spenderades istället på Youtube... på en dator som är så förbannat värdelös att den knappt klarar av att visa video. (Den borde klara av det, kan man tycka, trots att grafikkortet inte är mycket att hurra över, men den stängs aldrig av och underhåll är nog helt obefintligt.)

Känns som om dagen kommer bli rätt seg också. Visserligen kom jag isäng vid halv tio igår kväll, men ska man upp klockan fyra på morgonen blir det inte många timmar sömn ändå.. Det är vid så'na här tillfällen man känner att det här med 6-18-pass kanske inte var nå'n höjdare trots allt.. -.-

fredag 14 augusti 2009

Rogue Agent del 1 avklarad

Liksom igår passerade större dagen genom att sitta och läsa på jobbet. På vägen hem idag läste jag därför ut The Accidental Sorcerer (första delen i Rogue Agent). Jag tog upp ett citat ur den redan igår, men det var långt ifrån alla ställen som fick mig att skratta. Det är en riktigt underhållande bok, en fantasy som förlagts till nutid (tror jag - det finns i alla fall bilar och bussar, men datorer och liknande nämns inte alls) även om man inte riktigt märker av det. Den utspelar i ett land isolerat av öken, och där man inte verkar bry sig om modernligheter utan mer på Tradition (ja, med stort T).

Vet inte riktigt hur mycket man ska försöka säga om boken här (blir nog att jag ser till att göra en ordentlig recension av den när jag läst ut böckerna i serien.. vilket betyder åtminstone två böcker till). En fantasy-komedi får man absolut kalla den, och den var inte heller någon "tegelsten" (lite drygt 480 sidor) och inte särskilt "tung" engelska.

Som sagt, jag kan absolut rekommendera den! Nästa bok ut blir Witches Incorporeted och därefter med största sannolikhet Wizard Squared (om den har kommit ut).

torsdag 13 augusti 2009

Vertically challanged..

Lite lustigt hur folk (min kära mor var på besök igår) tycker att deras åsikter om hur jag möblerar mitt vardagsrum borde har mer inflytande än mitt eget tycke. Jag har förvisso placerat TVn framför ett fönster, men med tillräckligt mycket plats emellan för att ändå få in ljus i lägenheten. Alternativet hade varit att vända alltihop 180 grader, men då skulle TVn sticka ut i öppningen in till vardagsrummet.

"Men du kan ju ställa TVn i hörnet.."
Ehh, nej, jag har möblerat det efter vad som blir bra för ett surroundsystem och en TV. Skulle jag placera TVn i ett hörn kommer det sluta med att jag sitter typ två meter framför TVn för att högtalarna ska hamna rätt, och att sitta två meter framför en 46-tums TV blir inte bra.

"Men du kan ju ställa TVn längs den långsidan..."
Nej, återigen skulle det bli för nära till TVn för att få plats med bakhögtalarna och dessutom skulle soffan skulle hamna mitt i vägen till mitt sovrum.

"Men måste du sitta framför TVn då? Kan du inte sitta lite [90 grader!] snett?"
Ehehe, nej. Nej.

Helt ärligt, om jag känner att jag vill möblera för hemmabio framför vad andra (som bara hälsar på nå'ra gånger per år i alla fall) anser är "rätt", så gör jag väl det. Jag menar, vad gör man i ett vardagsrum? Ser på film, lyssnar på musik och läser. Nå'n gång om året kanske man har gäster och bjuder på fika (typ födelsedag). I de första två fallen är högtalarplacering av intresse, i det andra fallet inkluderar det även i väldigt stor grad placering av TVn. I det tredje är det skit samma med allting, så länge man har ljus nog att läsa (och som sagt, min placering av TVn framför ett av fönstren släpper ändå in tillräckligt mycket ljus då den står en god bit ut från detta). Se'n har man då det fjärde fallet, men med tanke på hur ofta det händer, känns det inte som om möblemanget borde ordnas efter det i första hand.

(Nu låter jag som en total hemmabionörd, men det är jag egentligen inte. Jag är bara praktisk och möblerar logiskt efter hur jag använder vardagsrummet.)

Nog om den biten. (Redan onödigt mycket pladder, jag vet.)



Läste lite i The Accidental Sorcerer igår och skrattade gott åt beskrivningen av en av personerna i den:

"Vertically challanged, horizontally over-compensated, ..."

Klart diplomatiskt sätt att säga "kort och tjock"! :D

måndag 10 augusti 2009

The Night Angel Trilogy - rekommenderas!

Då har jag tagit mig igenom The Night Angel-trilogin.
Flera gånger när jag varit inne på SFbokhandeln och frågat om lästips har de pekat på nämnda trilogi och sagt att de har hört att den ska vara bra. 30e juli började jag läsa första boken, och nu knappt två veckor senare har jag tagit mig igenom de närmare 2000 sidorna.

Och visst var den bra! Mycket bra, till och med. Välskriven och underhållande och en historia man har svårt att lägga ifrån sig innan man nått slutet. (Jag läser egentligen inte alls särskilt snabbt, men när jag väl läser går större delen av fritiden till att läsa.)

I torsdags var jag på Haningetouren för andra gången (frisbeegolf). Det gick egentligen sämre än förra gången (torsdagen den 30:e) men eftersom jag den gången klantade till resultatet fullständigt på hål 13 (kastade out-of-bounds sju gånger, vilket gav ett resultat på 18 på det hålet, medan jag nu senast fick 4 på samma hål) blev slutresultatet 11 kast bättre totalt. Inte så att jag känner mig nöjd med 80 totalt, men det var som sagt klart bättre än förra gången.

I lördags lyckades jag lura med mig min syssling på en runda frisbeegolf på Rudan (Haninge). Kan inte påstå att jag är nöjd med mitt resultat på 81 den gången, men så blir det när man slarvar. För min syssling blev det däremot personbästa.. eftersom det var första gången hon spelade.

Hade väl inte så mycket mer att säga, så nu tänkte jag ge mig in på nästa bok:
The Accidental Sorcerer

lördag 1 augusti 2009

Böcker. Mer böcker. Och så "barnvakt".


I förrgår på vägen in till frisbeegolfen köpte jag The Way of Shadows och började läsa den lite smått på pendeltåget och hem. Inte helt oväntat tyckte jag om boken (den har tydligen fått mycket gott sagt om sig) så efter att ha kommit en tredjedel genom boken igår när jag slutade jobbet vid sex, passerade jag Science-FictionBokhandeln på vägen hem och köpte de andra två delarna i trilogin. Jag passade också på att köpa boken jag egentligen har försökt få tag på några veckor, dvs The Accidental Sorcerer och passade då på att köpa uppföljaren till den när jag ändå var igång.

Vad jag gjorde idag som jag kanske är mindre glad över är att jag accepterade ett jobb inatt 19-07 - hantverkarbevakning. Jättekul! Ska gå barnvakt och se till så att hantverkarna inte stoppar in något i fickorna. (Kommer ta min väktarjacka med mig, så kan jag ha boken i dess innerficka (en ficka stor nog att rymma en 1,5-liters Coca Cola) så jag har något att göra under vaktandet.)

onsdag 29 juli 2009

Böcker och frisbeegolf och en tur till Skåne

Så vad har hänt den senaste tiden?
Har spenderat fyra dagar i Skåne där jag hälsade på en kompis i Landskrona. Var jättetrevligt! Hon hade två urmysiga hundar och en fin liten katt. Har inte varit där förut, men det kändes skönt att komma bort från Stockholm så man kunde känna att man verkligen hade lite semester, trots att Englands-resan inte blev av.


Fredagen den 17:e såg jag Harry Potter and the Half-blood Prince. Vad jag tyckte om filmen kan ni läsa på http://merlintyckertill.blogspot.com/

Det känns som om större delen av min fritid de senaste veckorna har gått åt till böcker och frisbeegolf. Har läst ut en duologi (ja, jag tror att det är ett ord på svenska också, och är det inte det gör det detsamma, för jag tänker använda det ändå) av Karen Miller, och nu för en liten stund se'n läste jag ut The Merlin Conspiracy.

Något att rekommendera?
The Innocent Mage och The Awakened Mage (som utgjorde duologin av Miller) kan absolut rekommenderas, men det var inte det bästa jag läst inom fantasy. (The Black Magician-trilogin av Trudi Canavan är klart bättre, till exempel.) Men som sagt, inte alls illa.

The Merlin Conspiracy däremot var skitskum och lite mer likt en saga än en vanlig fantasy-roman. Den började väl rätt okej, men blev se'n bara... ja skum. Påminner lite om hur drömmar kan vara och känns ungefär lika rörig som Alice i underlandet (i alla fall som jag minns filmen). Parallella världar, mysko komplikationer och konstiga människor och en del magiska varelser. Dessutom började jag efter ett tag störa mig på att meningarna var jättekorta, och många gånger kändes berättarstilen lite som om en 12-åring skulle ha skrivit boken (fast på korrekt engelska).

Nej, jag är glad att den var rätt kort (bara 460 sidor lite drygt och relativt stort radavstånd och text för att vara en pocket).

Nu tänkte jag nog dra mig tillbaka för idag. Kommer antagligen ha träningsvärk efter tre 18-hålsrundor frisbeegolf på Järvas bana tillsammans med min bror.

torsdag 9 juli 2009

Fastnat på hjärnan..

Jodå, saker och ting kan fastna där också, det är inte allt som ramlar rakt igenom.

Just nu är det nedanstående urklipp ur Corpse Bride.

~ (Vill man undvika att få ut någon dialog som avslöjar något alls av handlingen, rekommenderar jag att hoppa fram till 0:36 och börja där.) ~

Den har inte fastnat på hjärnan för att det är en fin del av filmen (för det är det, i och för sig) utan för musiken. Har älskat piano se'n lekisåldern, om inte ännu längre, och det här är så'n där musik som jag bara inte kan få nog av. Tyvärr hittar jag ingen officiell version som fortsätter utan det något störande avslutet.

Så biten jag lyssnar på om och om igen är 1:11 till 1:37.
MEN JAG VILL HA MER MER!!
(av samma och av samma fina ljudkvalité)




Vill ha hit mitt piano! (Men vet inte hur jag ska lyckas få plats med det bara.)

*suck*

onsdag 8 juli 2009

Merlin tycker till - recensionernas Mecka

När jag skrev lite kort om The Host igår kände jag att det kanske kunde vara lite kul att skriva lite recensioner om det man läst och även ta med filmer man sett. (Det vill säga, egentligen har jag väl haft den tanken en längre tid, men nu slog den rot på nytt.) Så det blev till slut så att jag skapade en till blogg ämnad för just detta:

Merlin tycker till har därmed skapats. *fanfarer och fyrverkerier*

Först ut fick bli Corpse Bride, där jag lånade lite bilder från Discshop.se. Och fler recensioner lär det nog bli inom kort, både filmer och böcker.


Det får räcka för stunden. Ha're bra!

tisdag 7 juli 2009

The Host - skum, men bra..

Så har jag då läst ut The Host. Den var skitskum i början, och de första 5-10 sidorna var jag nästan på väg att ge upp direkt. Efter kanske 20-30 sidor började jag tro att det fanns hopp.

Och lite på den vägen var det. Boken växte (kan man säga så på svenska? - blir ju inte samma sak som "it grows on you" men det är det jag menar i alla fall). Så småningom låg man och asgarvade stundvis, medan andra delar var så starka att man nästan fick tårar i ögonen.

Skulle jag då rekommendera den?
Absolut! Inte den bästa boken jag läst i mitt liv, men de senaste fyra åren har jag också läst ganska mycket (innan 2005 i stort sett ingenting, förvisso). Det är inte en typisk "jorden blir invaderade av utomjordingar" eller "jorden har exploderat och livet forstätter miljontals ljusår ut i rymden". Det första är förvisso en del av bokens handling, men den är väldigt speciell. Att försöka förklara vad den handlar om får den nog bara att låta som en riktigt dålig science-fiction-rulle, så jag borde väl inte ens försöka. Men Ni får helt enkelt lita på mig; det var en bra bok. :)


Nu blir det väl att kämpa sig vidare genom Darkspell som jag gjorde en paus i efter midsommar (vilket betyder att jag har läst två väldigt olika böcker à 600 sidor (drygt) på cirka två veckor). Får väl se om jag orkar komma igenom Darkspell, eller om jag hittar nå't nytt (igen) som stjäl min tid.

Ha're bra!

måndag 6 juli 2009

Skam den som ger sig

Igår ringde arbetsledningen i hopp om att de kunde lura mig till att sitta på receptionen på GM. (Och lättlurad som jag är, gick jag ju på den, förstås.) Till saken hör att jag inte suttit här på närmare ett år, eller nå't, så man kände sig ju lite ringrostig. Problemen började redan då jag skulle logga in på datorerna och fick höra av mig till arbetsledningen som artigt, men ointresserat dirigerade mig vidare till herr AC som fick hjälpa till. (Ville ju inte ringa och väcka stackars J så tidigt på morgonen om hon nu är sjuk.)

Men det löste sig. Se'n kom det där med postsorteringen. Efter att ha varit borta härifrån såpass länge är det väl bara att hoppas att högst hälften av allting hamnat i fel fack, men än har ingen kommit ner och beklagat sig.

Att däremot försöka få iväg ett kuvert med FedEx visade sig klart mycket mer besvärligt. Först hittade jag inte kundnumret. Sedan nollställde sig blanketten (jag internet-blanketten, förstås). Och inte bara en gång, utan säkert fyra-fem gånger. När jag se'n försökte ringa FedEx gick det bara fram en massa toner. Så det var bara att fortsätta kämpa. Efter kanske en 5-10 försök kom jag fram (efter typ två signaler). Jag förklade vad jag ville göra och vilket problem jag hade. Just som han förstått vad problemet var sa han nå't i stil med "jaha, men då gör du så att..."

Där dog luren.

Kul!
(Tror det är glapp i batteriet, så den startar om.)

Provar att ringa från den fasta luren istället.
Bara signaler.
Ringer igen.
Och igen. Och igen. Och igen, och igen och igenochigenochigen.

Bara signaler.

Efter ett otal försök senare kommer jag till slut fram, lyckas beställa ett bud och skiter fullständigt i den förbannade internetblanketten. (Jag meddelar också att det var svårt att komma fram, varpå jag får svaret "jo, vi har haft lite problem med våra telefoner idag" - NÄHE?! - och en ursäkt för det hela.)


Visst är det bekvämt att vara beroende av all denna icke-fungerande teknologi! (Nu ska ni inte tro att jag har något emot utveckling, men när det bara strular leder det till fullständig frustration och svåremotståndliga impulser som att kasta skiten i väggen.)

Nåja, nu tänkte jag läsa vidare i The Host. (Den har gått från riktigt skum till riktigt bra; låg och asgarvade i sängen igår kväll innan jag släckte lampan.)

lördag 4 juli 2009

Ny adress..

Morkvadimmur lät lite för mörkt, som sagt. Hade jag tänkt på att sätta dit ett par siffror från början, hade den här addressen nog varit gällande från början. Men, men.. Det gick ju att lösa i alla fall, och det enda som behöver ändras för er del är att ni tar bort den gamla addressen (vare sig det är ett bokmärke eller inpräntat i minnet) och ersätter med det här. Allting är kopierat från den gamla addressen (det vill säga layout, inlägg, kommentarer och sidpanel med dess innehåll.. till och med besöks-räknaren).

Men det är alltså här bloggen kommer fortsätta, även om jag inte kommer radera den andra förrän informationen gått ut till alla..

Ha're bra!

fredag 3 juli 2009

Udda folkslag

Det finns åtminstone tre folkslag som jag inte kan begripa mig på.

Först ut är Löparna.
Visst, det är i alla fall hälsosamt, antar jag.. Men att ge sig ut och springa en runda klockan sex på morgonen innan man drar till jobbet, även om det råkar vara spöregn, tycker jag låter lite väl extremt.

Lite smågalet.

Se'n har vi ett folkslag som är desto värre: Golfarna.
En golfare bryr sig än mindre om väder och vind. Det kan spöregna hur mycket det vill - då tar man bara med sig ett gigantiskt paraply som får ett cirkustält att se ut som ett litet drinkparaply. För visst fan ska man promenera omkring i sina tjusiga golfskor på en dyblöt gräsmatta i timtal med ett golfset de spenderat tusentals kronor på. Eller kanske rentav bara stå på en driving range och bli minst lika blöt, bara för att träna utslag!

Galet!

Sist men inte minst har vi det mest galna folkslaget på jorden: RÖKARNA!
Det må vara spöregn och snöstorm, orkan, hagla isbitar stora som tennisbollar, eller en kombination av alltihop. Men blir man röksugen så bara MÅSTE man ut och röka!
- "Nej för helvete, gå inte ut, du kan bli träffad av träd som rycks med i orkanvindarna!"
- "Jo, jag vet, men jag har inte tagit en cigg på säkert en halvtimme."
- "Du kommer dö!!"
- "Jo, jag vet, det står så på paketen, men jag får ta den risken. Måste fan ha en cigg.. Är det nå'n som kan låna mig en tändare?"

(Dessutom kostar det en massa onödiga pengar utan att egentligen tillföra något man faktiskt behöver.)

Helt galet!

Kommer aldrig begripa mig på det där, men folk är ju som de är...


Dags att jobba vidare...
Ha're bra!

Höjden av ineffektivitet?

Funderar på om man borde utbilda sig till vägarbetare. Inte för att jag har några intentioner att jobba med vägarbeten, men för att försöka hitta någon form av acceptans till den extrema ineffektiviteten man ser vid vägarbeten.

Ett par exempel:
Här utanför jobbet har de grävt bort en tidigare parkering med syftet att de ska bredda vägen, vad jag förstått. Parkeringen försvann rätt fort och ersattes med grusliknande beläggning. Så småningom kom de och grävde en tio meter lång och 3-4 meter bred grop och spärrar även av så att man omöjligen kan parkera framför gropen. Någon eller några veckor senare dumpar man lite betongblock med järnstänger i gropen. Sedan låter man det stå så, och inte en arbetare syns till på några veckor. Järnstängerna hinner få en fin och jämn rostbeläggning och se'n ser man nå'n gång ibland till nå'n som gräver lite, flyttare lite sand, men det händer inget mer.

Så man kommer hit, demolerar parkeringsplatsen, gräver en fet djävla grop, och se'n lämnar man skiten. Låter bra det här... (Nu ser jag visserligen, bara därför, att det åker lite lastbilar och en grävmaskin utanför, men jag kan inte se att de gör något alls... och nu försvann de igen.)


Ett annat exempel är Lidingöbron. Förra sommaren höll de två-tre av de sex körfälten avspärrade för reparation. Varje gång jag passerade, oavsett om det var morgon eller kväll, såg jag inte skymten av någon arbetare. Överhuvudtaget gick det hela extremt långsamt, och jag såg i stort sett ingen förändring från dag till dag eller ens vecka till vecka.

Men till slut fick de klart skiten, ny fin asfalt och så vidare.
I år är det samma sak igen. Jag vet inte vad de gör, men jag är övertygad om att åtminstone påfarten till Lidingöbron fixades redan förra året, och den är nu demolerad på nytt. Och återigen - jag har inte sett en enda arbetare där vare sig det är tidig morgon (typ halv sex på väg till jobbet), mitt på da'n (på väg in till sta'n en ledig dag) eller på kvällen (på väg hem från sta'n eller jobbet).

Och det händer ingenting!!

Vad fan sysslar de med?

Blir helt galen på att de bara spärrar av hälften av en bro och se'n skiter i det.


Enligt min åsikt (som alltså inte kan hävda att den har någon yrkestubildad bakgrund inom ämnet) är att gatuarbetare är den mest ineffektiva typen av arbetare i världen. Till och med jag (som läser böcker eller ser hela animeserier på Youtube på jobbet) känner att jag är mer effektiv.

Kanske borde ha en utbildning som krävs för gatuarbete, så att jag får svar på vad det är som pågår här...

torsdag 2 juli 2009

Nytt personbästa i alla fall..

Var i Haninge och spelade frisbeegolf med mina två bröder och den enes flickvän idag. Gick faktiskt helt okej. Helt nöjd är man kanske aldrig, men när man slår sitt personbästa med fyra kast (och därmed också min brors rekord med ett) och slutade på 73 kast, kan jag ju inte påstå att jag är missnöjd. (Min andra bror brukar inte spela så mycket, så han spelar bara mot sitt eget personbästa, vilket väl är så man ska göra egentligen..)

Men det var varmt idag! Helt galet! Solen var i och för sig inte uppe hela tiden, men det gjorde inte saken mycket bättre ändå.. Nåja, hellre en varm sommar än en kall sommar. (Vi har redan haft en kall försommar, så det räcker så!)

Nu är det nog läggdags - klockan står på 4:20 imorgon bitti, och några timmar sömn skulle nog inte skada.

Ha're bra!

onsdag 1 juli 2009

Flera filmer fick fylla fritiden

Fick hem en massa filmer från Discshop idag. Passade på nu när de har sommarrea, så det blev 6 nya Blueray-filmer och två DVD. Den ena DVDn var mest för nostalgins skull: Dunderklumpen. Den andra - Håll Käft - är en fransk komedi med Jean Reno och säkert inge' vidare, men för 29 kronor tyckte jag det kunde vara värt en chansning.

Så idag blev det lite privat filmvisning. Serenity, Déjà Vu och Wanted blev det (nej, inte på rad). Déjà Vu var tankeväckande och lite originell "ändra det förflutna"-film. Serenity däremot var väl ingen höjdare, trots 8/10 i betyg (efter 93000 röster) på imdb. Men den fick väl duga den också.

Mellan filmerna var jag iväg till Haninges frisbeegolfbana med min bror, men det gick värdelöst för båda två, och när vi ansåg att det började bli för mycket mygg (ONDSKA!!) kände vi att det var lika bra att åka hem.

När jag passerade Centralen på vägen hem gick jag in på Pocket Shop och köpte The Host (se not till höger.) Verkar skitskum, men hoppas att den kommer igång om ett tag.

När jag kom hem såg jag Wanted med Morgan Freeman, Angelina Jolie med flera. Den var klart överdriven, men ganska häftigt gjord. Lite Matrix-känsla med återkommande extrem slow motion, kulor som krockar med varandra eller skruvas runt hinder. Som sagt, överdriven, och en typisk film som "killar gillar", men den var faktiskt lite cool. :)

Corpse Bride hade jag redan sett, så jag såg den inte nu, men kände att jag ville ha den ändå och den gör sig dessutom väldig bra på Blueray med högupplöst bild. (Den är lite gullig, och andas Tim Burton rakt igenom.) Lady Vengence och The Pristige sparar jag till en annan gång, och hoppas att de är bra.


Ja, det var väl min dag. Film, film, frisbeegolf, läsa lite bok på vägen hem, mer film.

tisdag 30 juni 2009

Lika bra att passa på..

Vaknade 3:30 idag.. Klockan (dvs mobilen) var satt på väckning 4:20, så det var ju inte riktigt vad jag hade tänkt mig (speciellt inte när jag kom isäng efter tio igår kväll). Efter en kvart bestämde jag mig för att det var lika bra att gå upp istället för att somna om och gå in i djupsömn och vara skittrött när man väl kom upp igen.

Så vad gör man med en halvtimme extra vid fyra på morgonen?
Tja, betala räkningarna måste man ju göra oavsett, så varför inte passa på? Så nu har jag betalat dem (och till och med valt att betala tre av de fyra återstående betalningarna för i år till CSN, dvs två för augusti och en för november). (Ja, de fick för sig att från och med i år skulle jag betala dubbelt så mycket som tidigare år, genom att dela upp det på två olika lån - jättekul!)


Vad mer kan man säga när man ändå håller på?
Har kommit två tredjedelar in i The Magician's Apprentice så det är knappt 200 sidor kvar, vilket väl betyder att jag lär läsa ut den på jobbet eller ikväll.

Jo, och så har jag lyckats med något exceptionellt: Jag har lyckats gå upp i vikt! (Jodå, det är en positiv sak, make no misstake!) Nu väger jag typ tre kilo mer än de senaste.. ehm.. åren?

On another note, jag har fem "gråa" glas från McDonald's.


Hmm, ja, det få räcka. Kan ta och göra mig klar för jobbet nu istället. Ha're bra!

Ps (kl 5:05). Blir att lämna jackan hemma idag - det är redan 18 grader varmt ute enligt min termometer jag köpte på Ica igår. Ds.

lördag 27 juni 2009

Bästa årstiden?

Svårt att bestämma sig för vilken årstid man tycker bäst om. Vintern har ingen snö, våren är mest slask, hösten mest regn och rusk. Och sommaren då. Jodå, visst börjar det bli varmt nu till slut, och det är ju trevligt.

Men allting har ju en baksida.
Förutom värme (när det inte regnar, förstås) får vi på sommaren massa otyg man gärna klarar sig utan. Getingar, flugor, bromsar, knott, fästingar och så förstås de mest ondskefulla varelserna i världen (näst efter Bill Gates): Myggen.

HATAR myggbett. Har hela smalbenen proppfulla av dem (resultatet av trekvarts-byxor, antar jag). Usch!

Vintern må sakna snö och bara vara allmänt kall och mörk, men man slipper i alla fall mygg. Våren må vara slaskig, men den leder till ljusare och varmare tider, och man får härliga vårdofter när blommor och annat tittar fram.

Hösten är dock fortfarande mest mörk, och det enda positiva där är väl lite färgranna löv och att myggen ger sig av. Och det senare är ju inte så dumt, förstås.

onsdag 24 juni 2009

Pizza för somliga...

Hemskt väder idag. Varmt och jäkligt. Sol dessutom. Skönt att man sitter inomhus.. med två stora fönster mot söder och en AC som inte funkar. Fläktarna går varma. Ganska bokstavligt talat, för de rör bara runt varmluften lite.

Men nu är magen i alla fall nöjd. Beställde en panpizza med mozzarella, "oxfilé" (påminner mer om kebabkött i konsistensen), lök, skivade tomater och bearnaisesås. Kan väl inte påstå att det var den mest fantastiska pizzan jag ätit i mitt liv, men jag antar att man inte ska klaga; man kunde ju ha haft utgången mjölk med flingor som vissa andra, men jag tänker inte nämna några namn, eftersom någon (som förespråkar viss anonymitet) antagligen kommer komma ut och slå mig då (våldsam människa, men säg det inte högt!).


Nej, nu ska jag jobba vidare (det vill säga läsa vidare i The Magician's Aprenctice, men det är typ samma sak).

söndag 21 juni 2009

Hemma igen..

Ja, då var man hemma från skärgår'n igen. Strålande fint väder både idag och igår, midsommar var riktigt fint till nå'n gång framåt eftermiddagen då vädergudarna valde att blöta ner ön fullständigt.

Igår blev det som sagt ganska mycket dricka, betydligt mycket mer än någon av de andra dagarna och jag fick erkänna att jag faktiskt drack mig full för en gångs skull (har faktiskt bara hänt några få gånger i mitt liv). Ser ingen glädje i att dricka mig full, eftersom det knappt gör någon skillnad annat än att jag sluddrar, får sämre balans och till slut så spyr man upp skiten (och gör man det inte får man en ordentlig baksmälla da'n därpå, i synnerhet om man inte druckit vatten också). Jag fick ingen baksmälla alls imorse. Vad det innebär låter jag förbli osagt, men jag var glad att jag var tillräckligt klar i huv'et för att veta var jag hade tandkrämen.

Nattens inlägg nedan låter jag förbli oredigerat. En liten miss blev det visst, men det får jag nog anse vara godkänt med tanke på att jag skrev det på mobilen och som sagt var rätt full vid det laget.


Och jag känner mig faktiskt inte sjuk, trots att jag delat tält (stort tält ståendes på ordentligt trägolv) med tre stycken som var jätteförkylda och se'n ytterligare några som kände sig lite halvkrassliga. Klarar jag mig trots det är det nog lite av ett under.


Sammanfattningsvis om midsommarhelgen:
Det var inte så mycket folk som det brukar bli (detta på grund av att vädret förutspåddes bli kallt och regnigt, vilket stämde ganska bra vissa dagar) men det var trevligt. Inte perfekt, men det var helt okej. Jag har nog dessutom lyckats få lite färg, vilket är klart trevligare än en ond rygg som jag också lyckades få efter att ha legat konstigt på madrassen en av nätterna.

Nu tänkte jag göra en raid till köket och se om man har nå'nting ätbart hemma (frysen bör ha något om inte annat).

Full..

Okej, jag erkänner: jag är full.

Jag sätter en markant gräns mellan "full" och "påverkad", men idag lyckades jag få i mig tillräckligt mycket för att bli full. Antagligen inte mycket till en ursäkt, men det berodde på en drinklek som resulterade i alldeles för mycket vin för min del. (Om jag trotds detta lyckats hålla mig till korrekt svenska förtjänar jag fan ett pris!)

Nej det får fan räcka för nu...

onsdag 17 juni 2009

90-årsfirande

Kom hem från Karlstad i fredags och dagen därpå trängde jag in mig i pappas lilla bil tillsammans med mina två bröder, en av dessas bättre hälft samt en liten hund. Det bar 10 mil norrut till min käre farfars landställe för att fira att han fyller 90 år (vilket han gör idag, för övrigt).

På plats för att fira var mina tre fastrar, vilket betydde att alla farfars barn var samlade. Där var också alla mina sju kusiner från pappas sida, vilket betydde att samtliga barnbarn var samlade, och utöver dessa fem barn, det vill säga alla farfars barnbarnsbarn utom två. Sammanlagt blev vi 43 personer och tre hundar.

Regnet upphörde sällan mer än en halvminut i taget, men det blev trots det en riktigt trevlig tillställning och jag lärde känna några av mina kusinbarn som jag inte träffat många år. (Bland annat var ett en sexåring som jag bara hade träffat när han var nyfödd, och en flicka som snart fyller sex år som jag inte hade träffat alls.)


Men det var jättekul att träffa allihop igen. Vissa av dem kände jag knappt igen, andra hade knappt ändrats alls. Jag råkade visa mina färdigheter i att prata som Kalle Anka, vilket resulterade i att jag hade de båda sexåringarna på mig resten av kvällen och halva da'n därpå, men det var bara roligt.

Jag och två urmysiga busungar.
(Kanske en halvtimme efter att ha träffats för första gången.)

Önskar man kunde träffa släkten oftare - släkten på pappas sida är jättemysig att vara med. (Inget ont om den på min mammas sida, men den den kan bara inte mäta sig med pappas sida vare sig i storlek eller i hur trevligt man har i deras sällskap.)

På sönda'n var det hursomhelst hemgång, och på månda'n blev det lite alkohol-inköp inför midsommar, en sväng till SF-Bokhandeln för att köpa en bok, och jag hann också få tag på ett par nya skor (mina gamla köpte jag i USA för 15 dollar för tio år se'n - klart prisvärda skor, men de har nog gått klart sina mil vid det här laget).


Igår åkte jag ut till Grinda tillsammans med två kompisar. Mellan oss hade vi antagligen ett halft ton packning (inklusive mat för resten av veckan både för oss och de som skulle tillkomma), men vi fick ut det i alla fall. Eftersom jag ska jobba imorgon (dock bara 5½ timme, men i alla fall) åkte jag hem med sista båten idag och åker se'n ut imorgon igen för att fira midsommar med vänner och bekanta. (Finns ingen bättre midsommar än den som firas på Grinda, bara så ni vet!)

Nåja, nu tänkte jag slänga i mig lite mat och gå och lägga mig. Ska upp tidigt imorgon för att jobba.


Trevlig midsommar!

onsdag 10 juni 2009

Sola i Karlstad

Några dagar har passerat här i Karlstad. Solen lyser inte ständigt, men nog har jag utsatt mig för lite sol i alla fall. Har ju ingen dator här, så det blir ju automatiskt att an vistas lite mer ute. Det enda internet jag har just nu är i mobiltelefonen, så det får bli lite mindre bloggande, om ni ursäktar.

Verkar som om min kropp behöver ta igen sig lite. Två da'r i rad har det blivit tolv timmars sömn (om än med ett eller ett par korta uppvaknaden emellan). Det är ju inte normalt att en vuxen människa ska behöva sova så mycket. Nåja, det lär väl inte bli nå'n vana, direkt, men kanske jag ska se det som ett tecken på att jag borde äta nyttigare och kanske lite mer regelbundet (och några extra kilon skulle nog inte heller skada).

Nej, hade nog inte så mycket intressant att säga, och att skriva på mobilen är klart jobbigare än att sitta vid en dator..

Ha're bra!

fredag 5 juni 2009

Katter..

Tänkte jag kunde slänga in ett Youtube-klipp åt Linda och andra kattgalna människor.. :)

Dumt att va' dum om man är smart

Vad är det för vits med att vara smart om man se'n glömmer bort att man har varit det?

Med risk för att verka tjatig, handlar det återigen om det förbannade tåget och bokningsnumret. Fick som sagt ingen SMS-bekräftelse, och tydligen hade jag ju tappat bort mailet, så jag visste inte varken tid eller koden för att hämta ut biljetterna.

Men nu idag såg jag på mobilen att jag varit klurig nog att skriva in i kalendern både tid för avresa och bokningsnummer. Skitbra! Synd att jag var dum nog att inte minnas det när jag hade behövt det. -.-

torsdag 4 juni 2009

Ehum..

Ja, nu var inlägget nedan inte helt korrekt. Imorgon jobbar jag ju som vanligt, och jag lämnar sta'n först på lördag. Hmm, borde kanske gå och lägga mig istället. -.-

Oupz..

Hade köpt tågbiljetter för Karlstad till imorgon, men var lite osäker på exakt vilken tid jag hade bokat. Men det ska ju inte vara några problem - bara att gå in på mailen och kolla vad bokningserkännandet säger.

Om jag hade haft något, vill säga.

Tittade igenom flera gånger, kollade till och med skräpposten (där det aldrig hamnat tidigare) och provade till slut att söka efter det, men fick bara svaret att jag inte fått något från SJ se'n i februari eller vad det nu var..

Ja, biljetten är ju betald, och tåget går imorgon bitti, men jag bör veta när, innan jag står där och det vore inte helt fel att hålla i en biljett när man kliver på tåget.

Lyckligtvis var det inte svårare än att ringa till SJ och fråga vad jag hade för bokningsnummer, och det räckte med att jag uppgav mitt mobilnummer (som jag angett i min beställning). Men om jag nu inte tänkt på det här förrän några timmar senare, då kundtjänst säkerligen skulle ha stängt, hur hade det då gått? I synnerhet om det hade varit ett tidigare tåg ett 8:29 som det nu var, då ingenting lär ha varit öppet före avresa? Borde ha haft både ett mail som inkluderade mitt bokningsnummer (har jag lyckats radera det med all annan skräppost?) en sparad printscreen och ett SMS med bokningsnummer. SMSet vet jag att jag inte fick, och var därför rätt säker på att jag sparade en printscreen av bekräftelsesidan, men den hittar jag i alla fall inte.

Nu tänkte jag diska lite - blir så mycket trevligare att komma hem och slippa se att köket är ett fullständigt kaos. Blir borta nästan en vecka, och när jag kommer hem har jag bara en kväll innan jag åker iväg 10 mil norrut för att fira Farfar som fyller 90 veckan därpå, för att se'n komma hem och ha en ledig kväll innan man ska till Grinda och fira midsommar.

(Hur det blir med bloggande de närmaste två veckorna lär väl visa sig, men har ju inte så många som följer än, så ni överlever säkert. Troligen loggar jag väl in via mobilen och skriver nå't kort, men vi får se, som sagt.

Ha're bra!