onsdag 30 september 2009

Dyra vanor?

Jag säger inget om huruvida det var mörkt ute imorse, men när jag stod och väntade på bussen och tog en titt mot skyn såg jag Karlavagnen tydligt utmärkt mot en nästan svart bakgrund. Då kändes det som om det logiska hade varit att ligga kvar i sängen och sova, i synnerhet när det är klart mycket varmare än 5 plusgrader under mitt stora mjuka täcke.


I måndags tog jag en tur till Systemet.. En stund senare lämnade jag detsamma närmare 1000 kronor fattigare och ungefär 9 kilo tyngre. Nu brukar jag inte spendera så mycket på systemet, men när man går därifrån efter att ha spenderat såpass många hundralappar får man sig ändå en tankeställare över hur mycket onödiga pengar man gör av med egentligen. Visst, en flaska sprit är ju inget jag kommer göra av med de närmaste veckorna, för att ens säga månaderna, men det är fortfarande klart dyrare än alternativa drycker.

Men man kan ju fundera över hur mycket pengar man slänger ut på alkohol på ett år, och se'n jämföra med andra utgifter man har som man har en förmåga att klaga över att det är så dyrt. Vad slänger man ut på filmer? Bio? Elräkningar? Troligen klart mindre i snitt. Men alkholkostnaderna kommer inte i en klumpsumma med räkningarna i slutet av månaden. Skulle de göra det skulle man nog reagera på ett annat sätt, även om det i mitt fall antagligen inte skulle bli mer än vad jag betalar för bredbandet hemma.

Tror jag...?


Nej, nu har jag svamlat mer än tillräckligt (som vanligt) så det få vara nog för den här gången.

måndag 28 september 2009

Måndag!

Egentligen läggdags, men eftersom vi har passerat midnatt kan jag väl glatt påminna alla om att det äntligen är måndag. Fast själv är jag faktiskt ledig, så jag tänker inte gå upp om tre timmar för att se'n komma hem 15 timmar senare. Nej, den här månda'n är det sovmorgon som gäller.




Jag vet, ett till synes helt onödigt inlägg, men det finns i alla fall en person jag känner som kommer tolka budskapet med dagens inlägg. Hoppas du får en trevlig dag!

Och till er andra:
Om det slutar dyka upp inlägg efter onsdag morgon kan ni avskriva det som en dramatisk och våldsam.. err... arbetsolycka.


Nej, nog för den här gången. Ha're bra!

lördag 26 september 2009

Vad man betalar för

Åkte till Karlstad med tåget halv nio imorse. Hade köpte en andraklassbiljett och eftersom jag tycker det är skitfånigt att betala 43 kronor extra (per tur!) för att få en specifik plats, sket jag i det.

Vilket förstås har sina baksidor. Tåget var förstås skapligt fullt, så jag fick flytta på mig åtminstone tre gånger innan tåget började rulla. Men det kan man väl stå ut med.

Tåget börjar rulla. Lite barnskrik och allmänt pladder runtomkring en kan man väl stå ut med också. Men så hoppar det så småningom på ett gäng i medelåldern. Pratade och skrattade oavbrutet. I synnerhet en av dessa höll på att driva mig fullständigt vansinnig, eftersom han pratade högljutt och skrattade ännu högre, och både hans röst och hans garv var mer än jag tålde. Så när man närmade sig Gnesta bestämde jag mig för att låtsas att det var mitt stopp och började gå framåt i tåget (som om jag skulle gå av).

Tanken var förstås att jag skulle sätta mig i nästa vagn, men väl där inser jag att det är första-klassvagnen. Första klass har jag ju inte betalat för, så jag väntar med att gå in i vagnen tills tåget stannat i Gnesta och la' se'n till en konstpaus för att ge tid åt mig själv att "gå på tåget i Gnesta" och går se'n in i första klass och sätter mig på första, bästa singelplats.

Och njuuuter!
Fy helvete vad tyst och lugnt det var i jämförelse! Det är ungefär som om man suttit med ett störande larm i bakgrunden i en timme och det se'n plötsligt blir knäpptyst. HELT UNDERBART!

Jag fick då helt klart för mig varför man kan betala 120 kronor extra för första klass, trots biljetten redan ligger på 350 kronor enkel resa. Inte nog med att man slipper betala de 43 kronorna för att slippa röra på arslet när man väl har planterat det i sitsen. Inte bara för att man får lite mer benutrymme och marginellt bredare sittplats. (Och på X2000 får du i och för sig också internet ombord gratis i priset, något som kostar hutlöst mycket per timme.)

Men det man betalar för är tystnaden!


Se'n var det ju det där med kontrollanterna...
Men första damen (ja, eller tjejen eller nå't, för hon var rätt ung) tittade på min SMS-biljett, kollade leget så att det stämde, och gick se'n till nästa. Efter Hallsberg kommer nästa konduktör och kolla alla biljetter en gång till, men inte heller han kommenterade att jag inte hörde hemma i första klass.

Fast de kanske förstod det jag kom fram till: det blir nog fan första klass i fortsättningen. Dyrare, jovisst, vanligen över 100 kronor extra, men är man ute i god tid händer det faktiskt att det blir i stort sett samma pris. Jag har förvisso åkt första klass några gånger tidigare, men det var först idag som jag insåg att jag nog ska göra det till en vana.


För man ska ju inte lita på att medelålders herrar och tanter ska kunna hålla tonen nere och uppföra sig civilicerat mot sina medtrafikanter.



Glöm inte:
FOLK ÄR IDIOTER.

torsdag 17 september 2009

De fyra årstiderna

Okej, det var mitt eget fel. Jag skulle inte ha sagt nå't, naturligtvist inte! Om jag säger att jag har som morgontradition att stänga takfönstret på bussen är det klart att fönstren hålls stängda. Om jag se'n nämner att fönstren faktiskt var stängda är det klart att de återigen är öppna. Om jag dessutom nämner att jag tänker ta på mig ett vinterplagg är det ju som att be dem om öppna takfönster och öppna dörrar på tunnelbanan.

Men nu är det vinter. Inte så mycket vinter att man stänger ute kylan, men likväl vinter. Det är mörkt och kallt på morgonen, och imorse drog jag på mig vinterrocken med "tillhörande" halsduk.

Vinter.

Som om vi hade mycket till sommar. Men vad gör man?

Kanske något för broschyren om Sverige för utlänningar:
(ett utdrag)
"Välkommen till Sverige och våra fyra årstider: Halvvinter (eftersom vi inte får nå'n snö), sen-vinter, nästan-sommar (en vecka eller två) och för-vinter. Regnperioder kan förväntas vid eventuellt varmt väder under nästan-sommar, garanteras på midsommar (oavsett temperatur) samt efter eventuellt snöfall. Under för-vintern bör du inte lämna hotellet utan ett ordentligt paraply, gärna ett som tål lite vind, då regn under för-vintern gärna kombineras med blåsigt väder."

onsdag 16 september 2009

Ingen duracecellkanin..

Det var inte lätt att komma upp ur sängen imorse. Det har varit ett par slitiga månader, och att slå om från 6-18 till 18-06 och se'n tillbaka över en helg har satt kraftiga spår. Batterierna börjar liksom ta slut, och jag lever just nu på de sista dropparna energi.

Så jag gav duracell-kaninen en god match, men det verkar inte som om jag kan vinna över nå'n som kan "gå och gå och gå" eller vad reklamen nu säger... Nej, nu behöver jag ladda om och för det behöver jag vila.

Men det får jag ju inte. Inte än i alla fall. Har idag och imorgon innan jag får tre dagar ledigt.

Men lyckas jag ta mig igenom dagen utan att somna, får jag nog ändå se det som en bedrift av nära på Duracell-karaktär.



Så hur har det gått med de nya morgonrutinerna då? Tja, det räckte väl med att jag skrev om den (någon på SL som smygläser min blogg?) för genast har busschaufförerna sett till att hålla takfönstren stängda på morgonen, trots att det var hela 8 grader varmt ute. (Ja, inte för att bussen var så varm för det, men ändå.) Och igår hade tunnelbaneschauffören tydligen något innanför pannbenet för dörrarna till tunnelbanan på Ropsten var faktiskt stängda (ni vet, så man trycker på knappen för att själv öppna). Så var i och för sig inte fallet idag, men det var ju nästan 9 grader ute, så vad kan man vänta sig?

Är det lika kallt imorgon, lämnar jag fleesejackan hemma och tar något mer anpassat för vintern som enligt måndagens inlägg bevisligen har kommit till Sverige. (Att det inte är någon snö ser jag inte som ett motbevis, då vi inte får snö på vintern i Sverige längre.)

Aja, dags att jobba vidare...

måndag 14 september 2009

Ny morgonrutin..

Då var det officiellt vinter då. Jo, för nu är det mörkt.
"Nej, men det är väl inte logiskt. Så kan man ju inte resonera."

Klart man kan! Här har du den logiska slutledningen:
På vintern är det mörkt på morgonen när man ska till jobbet. Gatlamporna är tända på morgonen. --- Imorse var det bäckmörkt när jag tog bussen till jobbet och lamporna var fortfarande tända när jag kom fram. Alltså är det vinter.

Vidare bevismaterial från idag omkring 5:45:
"Nästa: Thorildsplan."
Vadå Thorildsplan? Thorildsplan är ju utomhus - vi befinner oss ju i tunneln fortfarande. ... Aaah, nej det var bara mörkt ute.

Mörkt. Alltså vinter. Quod erat demonstrandum!


Jag har också börjat med en ny morgonrutin. Ja, om man nu kan kalla det en morgonrutin vet jag inte, dels för att det är efter att jag gått hemifrån, dels för att det numer sker före gryningen! -.- Men det är en tradition (tradition är nog inte heller rätt ord) som det verkar som om jag kommer kunna hålla hårdare än andra morgonrutiner.

Så här ser morgonen numer ut:
Klockan (läs: mobilen) ringer första gången 4:00. Omkring tio-kvart över trotsar jag morgonkylan utanför täcket och pallrar mig upp ur sängen. In i badrummet och tar en titt i spegeln. Ryggar tillbaka tills jag inser att spegelbilden var lika rädd för mig som jag för den, och vi skapar en tyst överenskommelse om att försöka göra det bästa åt saken och att inte kommentera varandras nunor.

Dusch och rakning lite efter behov (och till viss del beroende på om man får nå't varmvatten att duscha i, vilket jag faktiskt hade redan tjugo över fyra imorse). Frukost är också en så'n där sak som förhoppningsvis inträffar, men ligger brödet i frysen fortfarande får man gå hungrig (som idag).

Se'n närmar sig klockan snart fem. Dags att göra sig klar, göra ett tappert försök åt frisyren och ta sig ut i bäckmörkret. Förbereda sig mentalt för att gå in i ett kylrum (så slipper man chocken av att det är kallt på bussen, eftersom kroppen per default är inställd på att det borde vara varmt när man går in i en buss). Och se'n det som nu får räknas som morgonrutin - stänga det förbannade takfönstret!

(Ja, så mycket skitsnack lyckades jag klämma ner bara för att klaga på att busschauförerna inte kan se till att hålla fönstren stängda när det är 11 grader varmt ute.)

fredag 11 september 2009

Superdag!

Härlig dag idag!
För ovanlighetens skull sov jag lite för få timmar för att jobba 6-18. Att det se'n var 10 grader ute när jag skulle ta bussen ute i bäckmörkret var klart inspirerande; nästan lite varmt på bussen (säkert en 12 grader eller så) men takfönstret var lyckligtvis öppet, så det kom ju inte lite luft i alla fall.

För att inte behöva ha tråkigt under dagen har det varit fullt upp, i synnerhet under tiden då jag valde att ha min lunch, vilket ju var bra - magen kan ju behöva lite pauser mellan tuggorna, och se'n när maten kallnar lite blir den ju godare och så, precis som ett fint rött vin som gärna får stå ett tag och lufta sig.

Dessutom behöver jag inte oroa mig för att vara ledig hela helgen, utan får jobba 18-06 lördag natt, vilket ju också är jättebra - man vill ju inte ha för mycket vila under helgen, för då kan man ju bli förslappad, vilket inte alls är bra när man ska jobba måndag-torsdag 6-18 nu kommande vecka.

Nej, så den här dagen har ju varit riktigt bra!



Så en annan liten notis bara:
Jag blir så trött på folk som ska vara så förbannat sarkastiska och syniska hela tiden. Nej, det där är verkligen ingenting för mig!

(Jo, och så en liten kommentar om gårdagens länkade klipp - Palladio (framförd av Escala) var inte alls särskilt imponerande på de små högtalarna på jobbet.)


Hoppas ni får en trevlig helg!

onsdag 9 september 2009

Escala!

Inte ofta jag känner att jag behöver ett till inlägg, men det här klippet var något utöver det vanliga! Vi kan ju säga så här: På datorn här hemma har jag alltid volymen typ 36% och sköter se'n resten på högtalarnas egen volym. Högtalarnas volym brukar inte gå över hälften mer än i undantagsfall; nu drog jag upp dem till max och var ändå inte nöjd, utan fick dra upp datornsvolym till 70% också (då blev det högt, och det fladdrade om mina byxor eftersom utblåset från subwoofern tydligen riktas mot mina ben - har inte tänkt på det förut.)



Nu har jag laddat ner låten från beemp3.com, sökt lite på nätet och kommit fram till att de släppt ett album som kan köpas på CDON nu i oktober. Och lyssnat på låten typ 100 gånger (okej, kanske inte riktigt... än). Fast MP3-versionen är betydligt bättre än Youtube-klippet: dels är ljudkvalitén betydligt bättre, dels är den längre och överhuvudtaget "maffigare".. (Och det faktum att man slängt in lite tunga lågbastoner som inte alls tycks finnas med på Youtube gör ju inte saken värre direkt.) Mäktigt!

Här kan ni höra lite annan musik från albumet (men fortfarande inte lika mäktig som MP3n jag hittade)


Nej, nu får det räcka för idag.

Ps. Fick bli ett tillägg här också. Körde över MP3n till mobilen och kopplade den till hemmabioanläggningen. Haha, satt och vibrerade i soffan! Underbart, men man inte lyssna på den på det sättet på kvällarna när folk är hemma antar jag (bor i lägenhet) men i alla fall. (Kan tilläggas att jag inte är ett jättefan av "dunka-dunka"-bas, men jag älskar avgrundsljup, tung, mullrande bas.)

The Storm

Galet skönt att få sova ut lite! Har nog inte sovit 10 timmar i streck på... veckor! Bara att få gå upp när det är ljust ute! Riktigt skönt!
Hade väl inte så mycket att säga (har ju inte varit vaken mycket mer än en timme). Men såg ett klipp på Youtube som jag måste få dela med mig av:



Inte bara att de har med harpa och trumpet i den typen av musik (trumpeten skulle de kunna dumpa, iofs) men att de spelar så snabbt på fiol... två stycken samtidigt! Imponerande, måste jag säga!

tisdag 8 september 2009

Going slightly mad..

Fullständig skitdag idag. Lyckades komma upp någorlunda i tid (tack vare att jag har extra alarm ställda utifall att jag skulle stänga av ett eller två). Fick lite tid över som jag var tvungen att använda till att betala augusti månads räkningar. Upptäckte då glatt att jag låg flera tusen efter vad jag hade räknat med och fick låna av mitt sparkonto. Skitkul! Förhoppningsvis ska septemberlönen få mig tillbaka på plus/minus noll. Så inte en perfekt början på da'n.

Men det är ingenting emot dagen på jobbet; den har varit skit, rent utsagt. Okej, jag kan väl erkänna att jag (återigen) har sovit för lite, så en viss del av det kommer väl av det, men det känns som om det har varit klart mycket mer jobb än vanligt.

Och strul.
Låsöppningar, sura miner (nämner inga namn, men somliga personer klarar man bara av i små mängder; en del förstår kanske vad jag syftar på). Och nu när klockan är närmare halv elva känns det som om klockan borde vara minst tre på eftermiddagen.


Ska fan bli riktigt djävla skönt att vara ledig onsdag, torsdag efter att ha jobbat 19 vardagar på rad med 12-timmarspass. Jag behöver lite vila. Två dagar ledigt efter 60 timmars arbete, tre veckor på rad, det räcker bara inte.


Nej, skitdag, och med sura griniga personer runtomkring en. (Ja, de smittar av sig, men till folk man möter inom arbetet (andra än kollegor) måste man ju förstås uppföra sig proffessionellt och trevligt och låtsas som om det regnar... men det gör det väl snart i alla fall.

................
Tillbaka igen nu en halvtimme senare. Nå't klantarsel sågade bredvid en rökdeckare - klart som fan att brandlarmet går och hela byggnaden får utrymmas tills jag kunde meddela att det inte var någon brand. Igår var det ett annat klantarsel som öppnade en ventil så långt att den lossnade och 80-gradigt vatten släpptes ut och *TADAA!* vattenånga utlöste brandlarmet.

Två brandlarm på två da'r.
Den här da'n blir bara bättre och bättre...



Jag vill hem.


fredag 4 september 2009

Urr? Dörr..handtag?

Har inte blivit så mycket skrivande på sistone, men har heller inte haft så mycket att säga. Dagarna har varit varandra ganska lika: Upp klockan fyra på morgonen efter något för få timmars sömn, hoppas på varmvatten för en morgondusch (glöm det!) och annars blaska av håret och ordna ihop något som skulle kunna påminna om en civilicerad frisyr (utan framgång, högst troligt). Iväg till jobbet på en iskall buss, gärna med lite halvfuktiga säten eftersom fönstren stått öppna över natten. En heldag på jobbet 6-18, hem, på med ugnen för en tråkig fryspizza och ett glas vin till det så man kan somna snabbt så man får fler timmar sömn än natten innan (sällan utan framgång med det senare).

Jo, och så har jag i onsdags (?) på vägen hem slösat bort ännu mer pengar på nå't jag egentligen inte verkligen behövde, denna gång en liten bärbar dator (13,3 tum) på avbetalning (så jag har så att säga inte slösat bort pengarna... än).

Och så har jag inte läst någonting alls i boken på typ två veckor. Men klockan sex ikväll har jag trots allt jobbat 180 timmar på tre veckor (166 timmar är heltid på en månad för de som undrar) och jag vågar påstå att jag känner mig lite sliten. Har visserligen mest suttit på rumpan och spenderat tid framför en av jobbets datorer - Youtube, manga på nätet, och lite annat tjavs. Och slängt iväg någon liten kommentar här och var på andras bloggar (somliga kanske något lite över gränsen elaka, men menar ju inget illa på riktigt, och jag får säkert sota för det.. förr eller senare).

Så så spännande har min vecka varit. På västfronten intet nytt.



Och apropå ingenting nytt tycker jag att det är lite komiskt när folk kommer upp och ställer sig utanför dörren in till lokalen där jag befinner mig och tror att dörren är låst (som typ alla andra dörrar på området) och gör ingenting. De knackar kanske på varpå jag snällt sitter och väntar. (Att jag skulle lämna stolen för att gå ut och hålla upp dörren åt dem kan de ju fetglömma!) En del tittar in genom fönstret (eller försöker se in i alla fall). Ibland går de bara iväg.

Men att prova handtaget och se om man kan öppna skiten, det faller dem inte in. Hellre ringa och meddela sitt ärende än öppna att öppna dörren och säga det ansikte mot ansikte. När man förklarar lite om dörrhandtagets funktion vågar sig faktiskt merparten prova på detta mystiska påfund, vilket de ska ha beröm för!

När kan vi få upp en lapp som förklarar (helst på 23 olika språk och med fontstorlek 372) att dörren är olåst vardagar 6-18?

Aja, skit samma. Kan ju vara ganska komiskt ibland när man är på rätt humör.


Nu är det snart helg.
Ha, att man skulle bli en så'n som ser fram emot helgen för att få lite ledighet hade jag kanske inte väntat mig. Har ju normalt jobbat lite vilka dagar som helst. Ibland helg, ibland vardagar (procentuellt sett blir det ju fler vardagar, men är det konstigt när veckan har fem vardagar och bara två dagar helg?).

Men det är inget att vänja sig vid, för det här alla-vardagar-i-veckan-och-12-timmarspass är slut i och med denna tredje vecka av skiten. Nu går det tillbaka till ett hur-fan-är-det-jag-jobbar-nästa-vecka?-schema.



Hoppas ni får en trevlig helg!