onsdag 26 augusti 2009

Lite nya grejer till mobilen..

En kollega, som liksom jag har en Nokia 5800 ExpressMusic, hade natten till igår laddat ner en massa program och spel till sin telefon som han se'n kopierade över till mitt USB-minne så jag kunde lägga in dem på min telefon också. En del saker var helt värdelösa, vissa spel så dåligt fungerande att det bara var att avinstallera skiten.

Bland de mer praktiska programmen var en lampa, det vill säga ett program som låter en använda blixten som en lampa istället för bara.. ja en blixt till kameran. En del spel var också rätt vettiga, till exempel Hexxagon, Texas Hold'em och Sudokumaster (var ett rätt svårt sudoku, men det gjorde bara att man fick tänka till lite, så för mig var det rätt lagom). Bland de sämre var Far Cry 2 som bara utnyttjade halva skärmen och där man styrde en liten gubbe som gick runt och sköt ner fiender. Bland de som låg och vägde på gränsen var Wimbledon (tennis) och ett Snooker-spel, båda rätt okej (i synnerhet tennisspelet), men skitsvåra att styra med någon form av kontroll.


Vad jag upptäcker när jag sitter och provar de olika programmen och spelen är att även om jag normalt sett tycker att telefonen har skaplig batteritid, så är det inget som gäller om man börjar spela spel på den. Telefonen laddades igår kväll och började klaga över låg batterinivå redan mitt på da'n (ett par timmar se'n, kanske?).

Aja, skit samma.. Får väl se till att ha med mig en laddare till jobbet, kanske till och med köpa en extra som kan få "bo" här. Men det blir en senare fråga... såvida jag inte passerar OnOff på vägen hem idag också. :)

tisdag 25 augusti 2009

Bara blidde så...

Det smög sig på efter hand.
När jag köpte en 22-tums widescreen till datorn för ett par år se'n eller så, hade jag tanken att ha den gamla skärmen bredvid, men det skulle ju förstås inte få plats med en tjockisskärm bredvid på det lilla skrivbordet. Så jag lekte lite med tanken att försöka få tag på en billig lite plattskärm, typ 15-17 tum eller nå't. Bad min far hålla lite koll på jobbet om det var skärmar som var på väg att slängas bort som han kunde plocka med sig hem.

Men det blev aldrig. Se'n när jag flyttade in i mormors gamla lägenhet (eller tog över, eftersom hon bor på ett äldreboende) fixade jag ett större skrivbord och tänkte då att jag kunde ha plats för två skärmar på det, så man kunde ha två datorer igång ifall man ville spela nå't spel tillsammans med nå'n. Men se'n blev gamla datorn stående och jag valde istället att köra dual-screen på nya datorn.

Och så har det varit länge. En 22-tums widescreen och en 19-tums tjockskärm.

Att det ska vara så svårt att hålla i pengarna ibland.. En kompis köpte i lördags en 24-tumskärm och sålde sin gamla 22-tummare till en annan kompis. Min 22-tummare är ju snygg och bra och allt så'nt där, men CRT-skärmen är lite suddig, stor, ful och klumpig, så den ville jag ju gärna bli av med. Och en lite större datorskärm skulle ju inte heller sitta fel.

Satt och läste lite på nätet under gårdagen, och se'n på vägen hem passerade jag On-Off för att titta lite bara..

..och lämnade On-Off 2844 kronor fattigare (köpte en 400-grams Toblerone de hade där också - den såg god ut).


Och så här blev det när den installerades till vänster om den gamla skärmen (som från den här vinkeln ser ut att vara nästan lika stor, vilket inte är riktigt sant).

fredag 21 augusti 2009

Watchmen

Fick hem Watchmen (på Blueray) igår, och dum som man är bestämmer man sig ju förstås för att se den samma kväll, trots att filmen är 2½ timme lång och man vet att det resulterar i för få timmars sömn. Men filmen var faktiskt bra. Storyn var okej, och lite annorlunda. Bildmässigt och ljudmässigt var det referensklass. (Kommer upp en resencion på systersidan så småningom där jag pratar mer om detta.)

Kanske en typisk killfilm (massvis med action osv) men för de av det motsatta könet har man slängt in en väldigt blå och väldigt naken Billy Crudup (jodå, hela han är blå, även de mer... privata regionerna).


Snart är det helg! Inte vad vid att man måste se fram emot helgen för att få vara ledig, men det ska bli riktigt skönt att få slappa lite ett par da'r..

Ha're bra!

torsdag 20 augusti 2009

Hungrig och trött..

Har lyckats komma isäng vid nio på kvällen ett par da'r i rad, men tror du det hjälper för att man ska bli pigg? Nej, inte alls. Känns idag som om jag kom isäng efter midnatt, trots att jag somnade före nio. (Visserligen ringde mobilen kvart i tio och väckte mig, men jag somnade om efter det samtalet iaf.)

Och förutom att man var sjukligt trött bestämde sig dagens busschaufför sig inte bara för att komma fyra minuter för sent (till första hållplatsen på linjen!), utan också att ha båda takfönstren öppna och även tre sidofönster, för vid fem imorse var det ju hela 13 grader ute! (Pucko.) Tunnelbaneresorna var kalla båda två, men jag satt iaf inte och skakade tänder som igår.

Och bara för att göra morgonen fulländad var brödet jag tänkte äta till frukost bara marginellt ätbart, och Coca Colan (ja, jag vet, men det brukar passa till det brödet med skinkost) skummade mer än julmust och smakade konstigt.


Så en bra start på da'n, med andra ord. -.-

"Nu kan det fan inte bli värre.." sa pessimisten.
"Jooodå!" svarade optimisten.

onsdag 19 augusti 2009

KALL morgon!

Jag tror att någon högre makt vaknade upp imorse och bestämde sig för att låta mig få frysa hela morgonen. Det började redan med att duschen vägrade ge ifrån sig varmare vatten än strax under fisljummet. Det stod man ut med, men skönt var det fan inte.

Okej, jag erkänner att jag inte kollade utetemperaturen innan jag drog iväg, men jag räknade med att det skulle bli varmare när jag skulle hem, så vinterjacka känns inte riktigt aktuellt.

Men jag borde kanske...

Det var ju inte direkt varmt när man stod och väntade på bussen, men den kom ju i tid. Då hoppas man förstås att bussen är uppvärmd i alla fall lite. Men tror ni att den var det? Ha! Nej, men takluckan var öppen, så det var bara marginellt varmare än ute.

Det var då riktigt skönt att gå av i ropsten och åka uppför rulltrappan (som är inne). Varmt och skönt. Se'n ut i kylan igen för att gå in på tunnelbanan. Igår var tunnelbaneföraren smart nog att stänga igen dörrarna så man får öppna dem själva; då håller man ju värmen för passagerarna. Det var ju trevligt. Det tyckte inte puckot idag. Så där satt man och det blåste rakt in. Mysigt!

Det var underbart att gå av på T-Centralen där det var varmt. Men det varade ju inte mer än 10 sekunder då man gick in på nästa tunnelbanetåg, som inte heller det var särskilt varmt (om än inte liiika kallt som på första tåget).


Så hur varmt var det då? Tja, enligt termometern på Securitas-huset var det 10 grader några minuter innan jag gick av på Kristineberg.

I huvudet på SLs personal:
"Vad fan, har du sommarjacka på dig? Det är ju mitten på augusti, snart vinter!"

(Men i så fall borde ni väl fatta att man inte har takluckan öppen på bussen och att man stänger dörrarna på tunnelbanan på stationer som är utomhus, so there!)


Folk är idioter..

tisdag 18 augusti 2009

Seeeegt..

Satt vid datorn i förrgår kväll och upptäckte nå'n gång vid halv tolv att det ju var söndag och att jag skulle gå upp fyra timmar senare.. ja, eller 4½ då, om vi ska vara lite petiga. Hade liksom glömt bort det, så det blev inte många timmar sömn, och under gårdagen kände man sig rätt seg (för att underdriva - nytt ord?). Pallade inte läsa under hela da'n, så jag har fortfarande inte kommit in i Witches Incorporated (25 sidor bara); gårdagen spenderades istället på Youtube... på en dator som är så förbannat värdelös att den knappt klarar av att visa video. (Den borde klara av det, kan man tycka, trots att grafikkortet inte är mycket att hurra över, men den stängs aldrig av och underhåll är nog helt obefintligt.)

Känns som om dagen kommer bli rätt seg också. Visserligen kom jag isäng vid halv tio igår kväll, men ska man upp klockan fyra på morgonen blir det inte många timmar sömn ändå.. Det är vid så'na här tillfällen man känner att det här med 6-18-pass kanske inte var nå'n höjdare trots allt.. -.-

fredag 14 augusti 2009

Rogue Agent del 1 avklarad

Liksom igår passerade större dagen genom att sitta och läsa på jobbet. På vägen hem idag läste jag därför ut The Accidental Sorcerer (första delen i Rogue Agent). Jag tog upp ett citat ur den redan igår, men det var långt ifrån alla ställen som fick mig att skratta. Det är en riktigt underhållande bok, en fantasy som förlagts till nutid (tror jag - det finns i alla fall bilar och bussar, men datorer och liknande nämns inte alls) även om man inte riktigt märker av det. Den utspelar i ett land isolerat av öken, och där man inte verkar bry sig om modernligheter utan mer på Tradition (ja, med stort T).

Vet inte riktigt hur mycket man ska försöka säga om boken här (blir nog att jag ser till att göra en ordentlig recension av den när jag läst ut böckerna i serien.. vilket betyder åtminstone två böcker till). En fantasy-komedi får man absolut kalla den, och den var inte heller någon "tegelsten" (lite drygt 480 sidor) och inte särskilt "tung" engelska.

Som sagt, jag kan absolut rekommendera den! Nästa bok ut blir Witches Incorporeted och därefter med största sannolikhet Wizard Squared (om den har kommit ut).

torsdag 13 augusti 2009

Vertically challanged..

Lite lustigt hur folk (min kära mor var på besök igår) tycker att deras åsikter om hur jag möblerar mitt vardagsrum borde har mer inflytande än mitt eget tycke. Jag har förvisso placerat TVn framför ett fönster, men med tillräckligt mycket plats emellan för att ändå få in ljus i lägenheten. Alternativet hade varit att vända alltihop 180 grader, men då skulle TVn sticka ut i öppningen in till vardagsrummet.

"Men du kan ju ställa TVn i hörnet.."
Ehh, nej, jag har möblerat det efter vad som blir bra för ett surroundsystem och en TV. Skulle jag placera TVn i ett hörn kommer det sluta med att jag sitter typ två meter framför TVn för att högtalarna ska hamna rätt, och att sitta två meter framför en 46-tums TV blir inte bra.

"Men du kan ju ställa TVn längs den långsidan..."
Nej, återigen skulle det bli för nära till TVn för att få plats med bakhögtalarna och dessutom skulle soffan skulle hamna mitt i vägen till mitt sovrum.

"Men måste du sitta framför TVn då? Kan du inte sitta lite [90 grader!] snett?"
Ehehe, nej. Nej.

Helt ärligt, om jag känner att jag vill möblera för hemmabio framför vad andra (som bara hälsar på nå'ra gånger per år i alla fall) anser är "rätt", så gör jag väl det. Jag menar, vad gör man i ett vardagsrum? Ser på film, lyssnar på musik och läser. Nå'n gång om året kanske man har gäster och bjuder på fika (typ födelsedag). I de första två fallen är högtalarplacering av intresse, i det andra fallet inkluderar det även i väldigt stor grad placering av TVn. I det tredje är det skit samma med allting, så länge man har ljus nog att läsa (och som sagt, min placering av TVn framför ett av fönstren släpper ändå in tillräckligt mycket ljus då den står en god bit ut från detta). Se'n har man då det fjärde fallet, men med tanke på hur ofta det händer, känns det inte som om möblemanget borde ordnas efter det i första hand.

(Nu låter jag som en total hemmabionörd, men det är jag egentligen inte. Jag är bara praktisk och möblerar logiskt efter hur jag använder vardagsrummet.)

Nog om den biten. (Redan onödigt mycket pladder, jag vet.)



Läste lite i The Accidental Sorcerer igår och skrattade gott åt beskrivningen av en av personerna i den:

"Vertically challanged, horizontally over-compensated, ..."

Klart diplomatiskt sätt att säga "kort och tjock"! :D

måndag 10 augusti 2009

The Night Angel Trilogy - rekommenderas!

Då har jag tagit mig igenom The Night Angel-trilogin.
Flera gånger när jag varit inne på SFbokhandeln och frågat om lästips har de pekat på nämnda trilogi och sagt att de har hört att den ska vara bra. 30e juli började jag läsa första boken, och nu knappt två veckor senare har jag tagit mig igenom de närmare 2000 sidorna.

Och visst var den bra! Mycket bra, till och med. Välskriven och underhållande och en historia man har svårt att lägga ifrån sig innan man nått slutet. (Jag läser egentligen inte alls särskilt snabbt, men när jag väl läser går större delen av fritiden till att läsa.)

I torsdags var jag på Haningetouren för andra gången (frisbeegolf). Det gick egentligen sämre än förra gången (torsdagen den 30:e) men eftersom jag den gången klantade till resultatet fullständigt på hål 13 (kastade out-of-bounds sju gånger, vilket gav ett resultat på 18 på det hålet, medan jag nu senast fick 4 på samma hål) blev slutresultatet 11 kast bättre totalt. Inte så att jag känner mig nöjd med 80 totalt, men det var som sagt klart bättre än förra gången.

I lördags lyckades jag lura med mig min syssling på en runda frisbeegolf på Rudan (Haninge). Kan inte påstå att jag är nöjd med mitt resultat på 81 den gången, men så blir det när man slarvar. För min syssling blev det däremot personbästa.. eftersom det var första gången hon spelade.

Hade väl inte så mycket mer att säga, så nu tänkte jag ge mig in på nästa bok:
The Accidental Sorcerer

lördag 1 augusti 2009

Böcker. Mer böcker. Och så "barnvakt".


I förrgår på vägen in till frisbeegolfen köpte jag The Way of Shadows och började läsa den lite smått på pendeltåget och hem. Inte helt oväntat tyckte jag om boken (den har tydligen fått mycket gott sagt om sig) så efter att ha kommit en tredjedel genom boken igår när jag slutade jobbet vid sex, passerade jag Science-FictionBokhandeln på vägen hem och köpte de andra två delarna i trilogin. Jag passade också på att köpa boken jag egentligen har försökt få tag på några veckor, dvs The Accidental Sorcerer och passade då på att köpa uppföljaren till den när jag ändå var igång.

Vad jag gjorde idag som jag kanske är mindre glad över är att jag accepterade ett jobb inatt 19-07 - hantverkarbevakning. Jättekul! Ska gå barnvakt och se till så att hantverkarna inte stoppar in något i fickorna. (Kommer ta min väktarjacka med mig, så kan jag ha boken i dess innerficka (en ficka stor nog att rymma en 1,5-liters Coca Cola) så jag har något att göra under vaktandet.)