lördag 5 februari 2011

Mobiltelefoner

Jag vill ha en ny mobiltelefon!
Inte för att det är nå't större fel på den jag har, annat än att ena volymknappen bara behöver snuddas för att sänka volymen (eller höja volymen för samtal). Faktum är att Nokia N900 fortfarande klarar sig riktigt bra med stöd för Flash, DivX, 5MP kamera som filmar i en upplösning av 848x480 pixlar, suveränt skönt tangentbord och 32GB inbyggt minne utöver det 16GB minneskort jag har petat i.

Men det hindrar ju inte mig från att vilja ha något ännu bättre.. Jag vill ha en lite snabbare telefon med bättre grafikmotor (har bara 660Mhz i min nuvarande, och den kan vara riktigt seg på vissa flash-spel, bland annat). Se'n är N900 ganska stor och tung (18 mm tjock och 183 gram trots att det bara är en 3,5-tumsskärm).

Vad har jag för krav?
Pekskärm, bättre processor, bättre grafik, bra internt minne (behöver inte nödvändigtvis vara lika mycket som nu), bättre kamera, tunnare och lättare telefon, stöd för Flash 10, och ett operativsystem med större bredd av applikationer (vilket betyder Android eller iOS).

Så vad har jag för alternativ?
Just nu är det egentligen tre olika telefoner som verkar intressanta. Skulle jag räkna in Sony Ericsson Arc skulle det väl vara fyra, men det skulle nästan bara vara för kamerans skull i så fall (den är mycket mer ljuskänslig, vilket är bra när man är inomhus eller när dagsljuset dragit sig tillbaka) samt att det är suveränt fina färger och bra kontrast på skärmen vid uppspelning av video. Men jag tror processorn är lite i minsta laget för vad jag är ute efter (bara 1Ghz single core).




Alternativen som jag tror mer på är Motorola Atrix och LG Optimus 2X (aka P990 aka Star), båda med 1Ghz Dual Core-processor och Nvidia Tegra 2 för suverän grafik. Motorola har 1GB RAM-minne och 16GB lagringsutrymmet, LG 512 MB RAM och 8GB internt lagringsutrymme, båda har plats för SD-kort på upp till 32GB. Båda telefonerna har 4-tumsskärm, men Motorolan har högre upplösning med 960x540, medan LG stannar kvar vid 800x480. (iPhone 4 har dock fortfarande klart högre med 960x640 på en 3,5-tumsskärm.)



Motorola Atrix har dessutom helt unika möjligheter att med en docka koppla upp sig till skärm/TV med mus och tangentbord om man så vill, eller ett tillbehör som ser ut som en laptop, men saknar egen processor (dvs har bara batteri, skärm och tangentbord, och laddar samtidigt telefonen).

Alternartiv nummer tre är att följa strömmen och skaffa sig en iPhone 5 när den släpps i sommar, men i dagsläget vet man i stort sett ingenting om den, annat än att den troligen kommer ha en Quad Core-processor.


Just nu väntar jag MWC (Mobile World Congress) som hålls i Barcelona 14-17 februari och hoppas att det kommer tillräckligt mycket information där för att jag ska kunna bestämma mig för vad jag vill ha för telefon.

Får se lite vad som händer. Men nu har jag i alla fall haft min N900 i över ett år (just nu är det väl 1 år och 8 dagar, tror jag). Det är väl rätt bra att hålla sig så länge utan att skaffa nytt?


Ha're bra!

The Return of Steve

Blev inte många timmars sömn inatt. Alarmet stod på 4:20 imorse, så för att få lite lagom med sömn gick jag och la' mig strax före nio igår kväll. Jag var riktigt trött redan då, men tror du det hjälpte för att man skulle få sova? HA!

Steve is back!
Kliade överallt (ett eller två ställen i taget, förvisso, men tillräckligt mycket för att det inte skulle gå att ignorera), det kröp i benen på mig så att jag var tvungen att sträcka på dem var tionde sekund.

Men Steve tyckte inte att det räckte med det!
Efter närmare 1½ timmes sömnlöshet drog grannarna igång med hög musik som gick igenom väggarna och även kudden jag gömde huvudet under. Och inte nog med att de hade hög musik och stojade en massa, de hade dålig musiksmak också!

Men hör och häpna, så småningom (efter över två timmars sömnlöshet) lyckades jag tydligen somna. Det tyckte Steve var utomordentligt tråkigt, så han väckte mig oräkneliga gånger, men hade barmhärtighet nog att låta mig somna om efter ett tag varje gång... efter att ha bråkat lite om täcket med älskade sambon, förstås. (Begär inte så mycket av täcket, bara det räcker ända ner till fötterna, men det hörnet av täcket tycktes något flyktigt..)


Behöver jag tillägga att var mindre än pigg på att gå upp efter 3-4 timmars sömn?


Oh well, man har väl överlevt med mindre sömn.

Ha're bra!