torsdag 29 oktober 2009

"Stop raping my eyes!"

Hahaha, måste bara få länka ett klipp som fick mig att ligga nå'nstans mellan brett leende och asgarv rakt igenom de fem minuterna.




Ni ser, det finns fler än jag som pladdrar på! ^^
För fler av hans mer eller mindre underhållande klipp (de flesta håller rätt hög nivå) klicka här

Ha're bra!

Svininfluensan vs hypokondriker och rykten

Satt på tunnelbanan hem igår och lyssnade på en konversation mellan några ungdomar (högstadiet?). En av killarna såg riktigt risig ut, typ som man gör när man är ordentligt förkyld. Diskussionen gick nå't i stil med följande (om än i något förkortad version här):

Kille #1: Jag har fan svininfluensa.
Tjej #1 (flickvän?): Neeeej, de' ha'ru inte. Asså, har man svininfluensa kan man inte ens gå!
Tjej #2: Jag kunde gå när jag hade det.
Tjej #1: Du har inte haft svininfluensan.
Tjej #2: Jo, jah svär, det var det, men jah va' ute och gick efter typ 4 da'r..
--- [kortare diskussion om det] ---
--- Tjej #1 håller fram handen framför den lidande killen. ---
Tjej #1: Se'ru min hand?
--- Killen nickar yyyyyyytterst ömkligt ---
Tjej #1: Då e're inte svininfluensa. Asså, man kan inte ens se om man har svininfluensan.
Tjej #2: Haha, jo det kan man. Ja' kunde se.
Tjej #1: Du har inte haft svininfluensan. Jah svär, man kan inte gå, man kan inte ens se om man har svininfluensan.
--- [diskussionen fortsätter] ---

Visst, jag kan inte svära på att han inte hade svininfluensa, men personligen är jag tveksam till om han ens hade vanlig influensa; det var antagligen bara en rejäl förkylning, men rädslan för att bli grisig gör att folk känner efter och inser hur otrooooligt synd det är om dem, och att det nog är jättesjuka. Fan, skärp er! Har man en ordentligt förkylning mår man skitpiss. Frågan är om det ens var en rejäl förkylning i det här fallet, för även en lättare förkylning kan med lite hypokondri förvandlas till en ordentlig förkylning, och därefter trappas upp till influensa och då är man ju typ uppe på svininfluensa på en gång.

Men det roliga var inte bara hur otroooooligt synd det var om killen i fråga, utan hur rykten går fram och tillbaka. Tjej #2 har säkert inte heller haft svinis, utan bara en rejäl förkylning, men återigen, med lite hypokondri och rädsla kommer man långt. Fan, man kan ju känna sig lite sjuk bara av att sitta i samma tunnelbanevagn som en som tror sig ha svininfluensa, känna efter och "jo, känner jag mig inte lite konstig i magen, har kanske lite feber också - jag känner mig lite frusen".

Folk är idioter.



On another note:
Bussen imorse var jättevarm som vanligt, men det var nog tack vare att det ena takfönstret var öppet (jag drog igen det). Och tunnelbanan var också jättevarm där den stod ute i blåsten på Ropsten, eftersom alla dörrarna var öppna (utom in till tunnelbaneföraren, förstås). Det komiska är att när dörrarna se'n stängdes, och vi började rulla, gick elementen på högvarv för att desperat försöka kompensera det hela.

Men va' fan, det är ju plusgrader fortfarande! (Tror jag)
Och se'n när det inte längre är det kommer väl SL börja titta på Fahrenheit-termometern och konstatera att, jodå, det är fortfarande plusgrader. Och se'n när det blir minusgrader enligt herr Fahrenheit också (omkring 18 minusgrader enligt Celcius-termometern), plockar de väl fram sin Kelvin-termometer och utmanar de fysiska lagarna att gå ner under 0 grader (dvs 273,15 grader minus enligt herr Celcius då alla atomer stannar och vi har nått den absoluta nollpunkten).


Återigen: Folk är idioter!

onsdag 28 oktober 2009

Paradox?

Jodå, jag lever fortfarande, även om det nu har blivit en ganska rejäl lucka se'n sist jag skrev här.

Kan väl sammanfatta den mellanliggande tiden.
Första veckan hände väl ingenting värt att tala om. Den 9:e var jag däremot iväg på Ålandskryssning. Första gången jag suttit på en större båt än Vaxholmsbåtarna se'n högstadiet typ. Men det var i alla fall en riktigt trevlig tillställning. Somliga däckade ganska tidigt (syftar inte till att de var och rökte ute på däck, eller halkade omkull på detsamma) andra höll igång till fyra på morgonen. (Om någon var ute längre, vet jag inte, för det var då jag drog mig tillbaka).

På det stora hela, mycket trevligt, som sagt. Folk drack, dansade, fotade och så'nt som hör kryssning till (nej, som vanligt lägger jag inte upp bilder på andra på min blogg, men jag fick några vettiga bilder i alla fall).

Se'n har jag varit på repetitionsutbildning tre dagar. Började måndag morgon efter kryssningen och kände redan på morgonen att jag kände mig krasslig (hade galet ont i magen) men det var ju inte mycket att göra; var ju tvungen att gå den där kursen. Det blev lite bättre under dagen, men jag hade nog feber under i alla fall tisdagen och onsdagen och bestämde mig se'n för att sjukanmäla mig för arbetsdagen på torsdagen.

Men det var ju bara en liten förkylning, så det gick ju över till helgen se'n.

Ja, så mycket mer har väl inte hänt. Har köpt ett ganska rejält 2.1 högtalarsystem (från en säljare på Blocket) att ha på jobbet. Slöseri med pengar, säger ni, men hur jäkla mycket tid spenderar man inte på jobbet? Mmhm, exakt. Så varför inte försöka förbättra sin tillvaro lite med lite vettigt ljud till webradio?

Har också haft besök av en syssling med filmkväll och se'n nu i helgen hade jag filmkväll hemma med mina bröder och den enes bättre hälft.

Så, där har jag nu lyckats sammanfatta nästan en månad, trots att den har inkluderat fler ovanliga händelser än vanligt. Vilket förstås bara bevisar att när jag väl skriver, blir det mest onödigt pladder. But there you have it.



Jag har förresten kommit fram till att jag är lite paradoxal...
Jag drar alla över en kam och säger att "folk är idioter" (folk är idioter!) men om andra beklagar sig över hur idiotiskt folk beter sig i ett sammanhang hittar jag ganska ofta en annan synvinkel så att jag kan försvara dem för deras "dumhet". Det händer till och med att jag försvarar de oskyldiga idioterna (de kanske fortfarande är idioter, men man kan ju vara oskyldig för det) mot mina egna klagomål gentemot dem, men det är lite mer ovanligt eftersom jag aldrig har fel. (En rätt bra egenskap, faktiskt - allt jag säger blir per automatik sanning. Hävdar jag att jorden är platt, då blir den det! Det roliga är att du inte kan bevisa att jag har fel. Om det mot förmodan skulle visa sig att jag hade fel (vilket förstås är en omöjlighet, då jag aldrig har det) kan jag alltid i efterhand säga att jag bara skämtade, och eftersom allt jag säger blir sanning, gäller det även för det faktum att jag skämtade. I win. ^^ )

En liten parantes med lite onödigt pladder, men för att återgå till ämnet... Det är ändå lite komiskt hur folk slänger ur sig klagomål på andra utan att tänka till alls. (Men folk är ju idioter, som sagt, så man borde ju inte bli förvånad längre.) Ganska ofta känner jag mig tvungen att argumentera emot och säga "Men å andra sidan..." och förklara varför det inte nödvändigtvis är så idiotiskt som personen påstår om man bara försöker se saken ur den anklagades synvinkel..

Ett exempel?
Tja, vi kan ju titta i dagens Metro sidan 4. En artikel handlar om att folk är mycket tröttare veckan efter omställning till vintertid (då man för övrigt "får tillbaka" en timme). Enligt artikeln går produktiviteten ner med 50 procent veckan efter omställning till vintertid.

Citerar en bit:
"I studien bland 2000 anställda på Promotur, Kanarieöarnas turistråd i Storbritannien, svarade 52% att de skulle få svårt att klara av arbetet den här veckan. 14 procent hade fått så lite gjort förra året att de fått klagomål från sin chef och 9 procent hade inte ens orkat gå till jobbet utan sjukanmält sig istället."

Statistik är alltid spännande och kan användas lite hursomhelst och påvisa helt felaktiga slutsatser, men jag ska försöka att inte gå in för mycket på det..

52% svarade att de skulle få svårt att klara arbetet.
Att gå upp klockan sex på morgonen (vilket väl är rätt vanligt, själv går jag upp vid fyra) är tungt alla dagar på året, såvida man inte är en morgonmänniska. Skulle folka tänka på det, skulle ganska många procent antagligen säga att det blir svårt att klara arbetet en vanlig dag också, på grund av gårdagens film som slutade lite sent, på grund av att de är lite småförkylda, lite halvdeppiga och så vidare. Så att påvisa att "oj, nu har vi ändrat dygnsrytmen en hel timme (i år också!) hur kommer du att känna dig den här veckan?" är ju som att be folk att känna efter och tänka att "jo, jag är kanske lite halvtrött, så det blir nog lite jobbigt att klara jobbet".

14% fick klagomål förra året.
Hur många fick klagomål under vilken annan höstvecka som helst förra året? Hur många procent försvann där?

8% ringde och sjukanmälde sig.
Hur många av dem var faktiskt sjuka? Det är ju för fan höst, folk är allmänt halvförkylda, halvdeppiga och så vidare. Och hur många av de 8% hade sjukanmält sig på grund av att de var bakfulla från helgens fest? Hur många sjukanmäler sig i snitt under en vanlig höstvecka?

Nu är jag inte så synisk att jag tror att omställningen inte spelar in alls, men jag tycker ändå att man kan tänka ett steg längre. Statistik kan ju som sagt användas på olika sätt. Ni har säkert hört det skämtsamma "Det dör färre grisar än kvinnor i trafiken, alltså är grisar bättre bilförare." Okej, klart överdrivet, men det är ändå på liknande sätt man använder statistik ibland.

(Och där fick jag min lilla utläggning om statistik likförbannat.)



Hmm, jag kanske borde skriva lite oftare, så kanske det blir liiiiite mindre onödigt pladder.... per inlägg, alltså. Och jag vet, exemplet med att försvara alla trötta människor efter tidsomställning var kanske inte världens bästa, men jag hoppas att jag fick igenom min poäng i alla fall.

Nu får det hursomhelst räcka för idag.

Ha're bra!