måndag 21 oktober 2013

Trisslott?

Köpte en ny kamera för omkring tre månader se'n. En riktigt bra kamera. Kanske den bästa APS-C- (aka DX-, aka crop-sensor)-kameran på marknaden just nu (för entusiaster i alla fall). Har tagit en hel del riktigt fina bilder med, bilder jag är toknöjd med.

Nu vill jag ha en ny kamera. En fullformatskamera. Varför?
Med ett ord:

BOKEH!!

Med fullformatskamera har man större vidvinkel, vilket i praktiken betyder att man behöver komma närmare motivet (för att lyckas med samma inramning) antingen genom att gå närmare eller genom att använda en högre brännvidd på objektivet. Detta resulterar i kortare skärpedjup, och därmed mer BOKEH!

Juppz, jag har blivit lite av en bokeh-whore, som det kallas, men det är väldigt snyggt med oskärpa i bakgrunden av porträtt. Bästa sättet att få mer av det är genom att skaffa en fullformatskamera. Klart det skulle hjälpa lite med ett f/1.4-objektiv, men ett f/1.4 på en fullformatskamera skulle fortfarande ge klart mycket mer effekt.


Så jag vet inte... Ska man sälja en tre månader gammal kamera (som förstås är i perfekt skick fortfarande) för en liten förlust, och se'n punga ut lika många till tusenlappar för att gå upp till D800. Låter ju vansinnigt. Dessutom skulle det inte räcka, för mitt f/1.8-objektiv är ett DX-objektiv, så jag skulle behöva ett nytt, och då antagligen gå upp till ett 50mm f/1.4, vilket är ytterligare några tusenlappar bort.

Någon som råkar ha en vinnande trisslott till övers?  —_—


Näpp, dags för sängen nu.

Ha're bra!